• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZJEDNODUŠENÝ SALÁT NICOISE S RYBOU

4 filety ryby (pstruh, see bas)
8 brambor, uvařit, oloupat, nakrájet na kostičky
32 fazolek, očistit, uvařit, rozpůlit
4 hrnky listů salátu roketa, nebo ledového hlávkového, natrhat
4 rajčata, nakrájet na dílky
2 šalotky, nakrájet na tenké plátky, rozdělit na kroužky
1 konzerva černých oliv, olivy podélně rozpůlit
2 lžíce másla
pepř
sůl

Dresink
1 dcl bílého dezertního vína (Vermut)
4 stroužky česneku, nakrájet na silnější plátky
3 žloutky (pokud se obáváte salmonely, která je v ČR poměrně častá, použijte vařené žloutky)
3 ančovičky
2 lžíce olivového oleje
1,5 dcl smetany
1 lžička cukru
½ lžičky bazalky
pepř
sůl

Na pánev nalít vermut, přidat česnek, vařit, až se víno zcela zredukuje.
Česnek dát do mixeru přidat položky na dresink, rozmixovat.

Filety opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat filety, smažit z každé strany 3 minuty.
Položky na salát smíchat, upravit na míse, přelít dressingem.
Prezentace: na talíř položit porci salátu, přes salát položit smažené filé ryby.
Víno: Zweigeltrebe, růžové, pozdní sběr.

Doporučujeme