1 kg vepřové plíce
srdce, rozpůlit
2 lžíce sádla
masový vývar na podlití
1 cibule, hrubě nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1 kus celeru velký jako mrkev, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
2 dcl smetany
1 dcl mléka
1 lžíce plnotučné hořčice
½ citrónu, nakrájet na plátky
1 lžička citrónové šťávy
5 zrnek pepře
3 zrnka nového koření
2 bobkové listy
pepř
sůl
Plíce rozříznout, odstranit trubice.
Srdce a plíce namočit na 1 hodinu do studené vody.
Propláchnout v teplé vodě.
V kastrolu přivést k varu osolenou vodu, vložit plíce a srdce, vařit nízkým varem, sbírat pěnu, přidat pepř, nové koření, bobkový list, hrubě krájenou cibuli, občas zamíchat, uvařit doměkka.
Plíce a srdce vložit do studené vody, po vychlazení plic odstranit zbytky trubic.
Plíce a srdce nakrájet na proužky, vložit do jiného kastrolu.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat zeleninu, smažit 2 minuty, přidat cibuli, smažit, až cibule začne mírně žloutnout.
Přidat mouku, míchat 1 minutu.
Přidat 4 dcl vývaru z plíček, mléko, hořčici, plátky citrónu, cukr, vařit 35 minut, míchat, případně doplňovat vývar.
Omáčku scedit na plíčky, přidat smetanu, promíchat, provařit.
Příloha: kynuté knedlíky.