400 g rajčat z konzervy
2 lžíce rajčatového protlaku (z rajčat, ne z obarvených jablek)
1 l hovězího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
130 g špeku, drobně nakrájet
130 g hladké mouky
30 g másla
5 zrnek celého pepře
2 bobkové listy
2 zrnka nového koření
0,5 dcl citrónové šťávy
150 g cukru
1 lžička soli
pepř
V kastrolu rozškvařit špek, přidat kořenovou zeleninu, cibuli, osmažit.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rajčata, protlak, celý pepř, bobkový list, nové koření, citrónovou šťávu, cukr, sůl, promíchat.
Přidat vývar, dusit 2 hodiny, rozmixovat, odstavit z plotny, vmíchat studené máslo, dochutit pepřem a solí.
Příloha: bílé pečivo; vařená rýže.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.