Obecně platí, že je vybírána a používána jen zdravá, čerstvá zelenina s pevnou konzistencí.
Používané druhy zeleniny jsou:
cibulová: cibule, česnek, pórek
kořenová: mrkev, petržel, pastiňák, celer, červená řepa, ředkev, ředkvička, křen, černý kořen
plodová: okurka, paprika, rajčata, cuketa, kukuřice, lilek, cuketa, tykev, patison, meloun
košťálová: brokolice, květák, chřest, kapusta, růžičková kapusta, kedlubna, zelí, artyčoky, fenykl
listová: hlávkový salát, špenát, čekanka, polníček, mangold
zelené natě: petržel, pažitka, kopr, libeček, nať cibule, nať česneku, bazalka, rozmarýn, lebeda, máta, meduňka, brutnák, dobromysl, saturejka, kerblík, koriandr
Tepelná úprava zeleniny
Tepelná úprava zeleniny se provádí vařením ve vodě, vařením v páře, dušením a jemná zelenina (baby karotka, malé okurky, atd.) podušením a smažením na másle.
Vařená zelenina
Zelenina má být opracovávána těsně před tepelnou úpravou. Kořenovou zeleninu, hrášek, atd. vaříme v malém množství vody v zakryté nádobě, ale tak, aby byla zelenina ponořená. Zeleninu s těkavými látkami vaříme v dostatečném množství vody a nezakrytou. Jedná se o zelí, kapustu, květák, zelené fazolky. Tvrdost vody zvyšujeme solí, sníží se vyluhování látek ze zeleniny. Tepelná úprava zeleniny by měla být co nejkratší.
Dušená zelenina
Cibulová zelenina jako příloha k masům. Kořenová zelenina jako příprava pro zeleninu zadělávanou
Zadělávaná zelenina
Zadělávaná zelenina se připravuje z mrkve, kedluben, květáku, hrášku, atd. Zelenina je rozdělena na malé dílky a podušena. Zeleninu zahustíme světlou jíškou nebo bešamelem, ochutíme muškátovým květem. Zadělávaná zelenina je zjemňována smetanou, žloutky, máslem, dochucena pepřem a solí.
Zapékaná zelenina
Dušená zelenina zalitá bešamelem, doplněná sýrem.
Zeleninové saláty
Připravují se z čerstvé nebo vařené zeleniny. Cibuli přidávanou do salátu je třeba spařit, a tak odstranit její štiplavost a aroma. Základní chuť salátům dává zálivka, která je i váže. Zálivky se připravují z majonézy, smetany, jogurtu, nebo oleje, octa, citrónové šťávy a dalších přísad.