1. Snížení buketu – ve vůni mýdlo, skříňka s léky
Důvod: vedlejší produkt kvašení
Náprava: dekantovat, nechat stát v karafě 1,5 hodiny
2. Ztráta svěžesti – mladé víno, u směsek velký podíl mladého vína
Důvod: dlouho otevřená lahev
Náprava: není možná, pokud svěžest příliš nepoklesla, je víno možné konzumovat, jinak vylít
3. Sudová chuť – pach mokré půdy až rostlinné hniloby
Důvod: nevymyté sudy, kde vznikla plíseň
Náprava: není možná, vylít
4. Chuť gumy – guma je i ve vůni
Důvod: víno kvasilo při příliš vysoké teplotě
Náprava: není možná, vylít
5. Příchuť kyseliny mléčné – v chuti sušené mléko nebo syrovátka
Důvod: nedostatečné síření
Náprava: není možná, vylít
6. Myšina – ve vůni a chuti je cítit myšina, někdy až močůvka
Důvod: cizí kvasinky
Náprava: není možná, vylít
7. Síra – pach po vypálených zápalkách
Důvod: nadměrně sířené víno
Náprava: není možná, vylít
8. Zápach korku – plesnivý pach
Důvod: plísně na korku
Náprava: není možná, vylít
(Řešení vad je platné pro již lahvovaná vína, která se mají objevit na stole konzumenta.)