4 pstruzi, vykuchat, očistit, osušit
2 lžíce másla
pepř
sůl
Pstruhy opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat pstruhy, smažit 4 minuty z každé strany.
Omáčka
25 g másla
25 g hladké mouky
6 dcl mléka
4 dcl smetany
na špičku nože strouhaný muškátový oříšek
4 hřebíčky
1 bobkový list
5 lžic mandlových lupínků
1 lžíce citrónové šťávy
bílý pepř
sůl
Do mléka dát hřebíčky, bobkový list, muškátový oříšek, přivést k varu, sundat s ohně a nechat 15 minut stát, pak přecedit.
Do kastrolu dát mouku, 1 minutu mouku pražit, přidat máslo a udělat jíšku, ředit ochuceným teplým převařeným mlékem, zredukovat na 1/3, stále míchat.
Přidat mandlové lupínky, smetanu, promíchat, provařit.
Dochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí.
Příloha: vařené brambory, smažená bramborová kaše.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.