• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

KAPR S KŘENOVOU OMÁČKOU

1 kapr, nakrájet na podkovy, opepřit, osolit, posypat kmínem
1 lžíce sádla
1 citrón, nakrájet na osminky
pepř
sůl
Na pánvi rozehřát sádlo, osmažit rybu, dát stranou.

Brambory
12 středních brambor, uvařit ve slupce, nechat vychladnout
5 dkg tučné anglické slaniny, drobně nakrájet
½ lžičky kmínu
Na pánvi rozehřát anglickou slaninu, přidat brambory, kmín, brambory osmažit.

Křenová omáčka
200 ml rybího vývaru (nebo zeleninového)
200 g drobně strouhaného křenu
3 lžíce zelené petržele, drobně nakrájet
1 větší cibule, drobně nakrájet
120 ml smetany ke šlehání
1 lžíce másla
pepř
sůl
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, když začne mírně žloutnout, přidat vývar, vařit, až cibule změkne, rozmixovat.
Přidat smetanu, mírně zredukovat, přidat 2 lžíce zelené petržele, odstavit z plotny, vmíchat křen.
Dochutit pepřem solí.
Prezentace: na polovinu talíře položit porci ryby, na rybu dílek citrónu, na polovinu talíře položit porci brambor. Část ryby přelít dostatečným množstvím omáčky. Brambory posypat zelenou petrželí.
Víno: Ryzlink rýnský, kabinet

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme