3 telecí srdce
hovězí vývar na podlití
10 dkg špeku, nakrájet na klínky
1 cibule
1 lžíce másla, na osmažení cibule
½ lžíce másla, na přidání do hotové omáčky
½ lžíce hladké mouky
5 zrnek celého pepře
1 dcl bílého vína
šťáva z ½ citrónu
pepř
sůl
Dobře opraná telecí srdce uvařit ve vývaru.
Srdce prošpikovat, zbylý špek drobně nakrájet.
Do pekáče dát máslo, zbylý špek, na plotně rozehřát, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat mouku, 1 minutu míchat, zředit vínem, zredukovat, přidat dostatečné množství vývaru, promíchat, přidat srdce.
Pekáč zakrýt, dát do trouby rozehřáté na 200°C, péct, až srdce zčervenají.
Srdce vyndat, dát na talíř, přikrýt alobalem, nechat 5 minut stát, nakrájet na plátky.
Šťávu scedit, přidat citrónovou šťávu, provařit, dochutit pepřem, solí.
Omáčku odstavit z plotny, vmíchat ½ lžíce másla, vložit nakrájená srdce.
Příloha: vařená rýže, bramborová kaše.
Víno: Modrý Portugal.