• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

PEČENÉ KOLENO

Postup je pro dvě kolena, protože víc jich na jeden běžný pekáč nedostanete.

2 vepřová kolena, každé cca 1,2 kg
2 cibule, drobně nakrájet
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celeru, drobně nakrájet
2 lžíce sádla
2 bobkové listy
8 zrnek pepře
1 l hovězího vývaru
2 lžíce rajčatového protlaku
1 sušená chilli paprička
2 lžičky tymiánu
2 lžičky šalvěje
8 stroužků česneku, utřít se solí
pepř
sůl

Směs na potření masa: smíchat česnek, tymián, šalvěj.
Kolena naříznout hlubšími řezy do tvaru kosočtverce, opepřit, osolit, do zářezů vetřít směs česneku a koření.
V kastrole rozehřát sádlo, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 3 minuty, míchat přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat, přidat rajčatový protlak, promíchat.
Přidat tymián, šalvěj, bobkový list, 0,5 l vývaru, kolena, dusit 1 hodinu, podle potřeby podlévat.
Kolena přendat do pekáče, mírně podlít vývarem z dušení kolen, pekáč zakrýt, vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 2 hodiny 30 minut. 15 minut před koncem pečení pekáč odkrýt.
Kolena v průběhu pečení občas přelévat vývarem z dušení kolen.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme