30 dkg hovězího zadního
25 dkg vepřového masa (ramínko)
15 dkg telecího (plecko, karbanátek)
5 dkg špeku, velmi drobně nakrájet
hovězí vývar na podlití
1 lžíce sádla
½ lžíce sádla
1 houska, nakrájet, namočit vodou
10 dkg strouhanky
1 cibule, drobně nakrájet
2 vejce
½ bílku na potření pečeně před pečením
1 lžíce majoránky
¼ lžičky pepře
sůl
Maso dvakrát umlít na masovém strojku.
Cibuli smažit 4 minuty na ½ lžíce sádla.
Všechny suroviny kromě strouhanky vložit do mísy, dobře promíchat.
Z promíchané hmoty vypracovat šišku, tu obalit ve strouhance, potřít bílkem.
V pekáči rozehřát 1 lžíci sádla, přidat sekanou pečeni, mírně podlít, zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct 1,5 hodiny, nebo 1 hodinu při 180°C. V polovině pečení obrátit, občas mírně podlít vývarem.
Omáčka
0,5 l hovězího vývaru
1 mrkev, drobně nakrájet
1 petržel, drobně nakrájet
1/8 celere, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce másla
strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva ze ¼ citrónu
1 lžička plnotučné hořčice
1 dcl kysané smetany
1 bobkový list
5 zrnek pepře
2 zrnka nového koření
½ lžičky tymiánu
bílý pepř
sůl
V kastrole rozehřát polovinu másla, přidat mrkev, petržel, celer, smažit 2 minuty.
Přidat cibuli, smažit 5 minut, přidat mouku, míchat 1 minutu, zředit vývarem.
Přidat celý pepř, nové koření bobkový list, hořčici, tymián, citrónovou kůru, promíchat, vařit 30 minut, míchat, případně zředit dalším vývarem.
Přidat scezenou vypečenou šťávu z pekáče, provařit, scedit do jiného kastrolu.
Do sezené šťávy přidat citrónovou šťávu, provařit, odstavit z plotny, vmíchat kysanou smetanu, promíchat, dochutit pepřem, solí.
Příloha: kynuté knedlíky.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.