1 kg jehněčí plece bez kosti
0,5 l masového vývaru
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
2 cibule, hrubě nakrájet
2 mrkve, nakrájet na silnější kolečka
1 lžíce sádla
2 bobkové listy
5 zrnek pepře
sůl
Maso obalit v marinádě, osolit, nechat ležet 12 hodin v ledničce.
V pekáči rozehřát sádlo, maso zprudka osmažit ze všech stran, maso přendat na talíř.
Do pekáče přidat mrkev, cibuli, smažit 5 minut, míchat.
Přidat víno, zcela zredukovat.
Do pekáče přidat vývar, bobkové listy, celý pepř, maso i se šťávou, kterou pustilo.
Dát nezaryté do trouby rozehřáté na 160°C, péct 2,5 hodiny, nebo až je maso měkké, občas přelévat, po 2 hodinách maso otočit. Podle potřeby doplnit horký vývar.
Příloha: šťouchané brambory; tymiánové brambory.
Víno: André.
Marináda
4 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky provensálského koření
2 lžičky sušené šalvěje
2 lžičky mletého chilli
1 dcl stolního oleje (ne olivový olej)
3 sušené chilli papričky, rozmačkat v hmoždíři
1 lžička cukru
Všechny suroviny dát do mísy, promíchat.