8 filetů pstruha
2 lžíce másla
pepř
sůl
Filety opepřit, osolit.
Na pánvi rozehřát máslo, přidat filety, smažit 2 minuty na každé straně.
Prezentace: na talíř položit 3 stonky tepelně upraveného chřestu, přes chřest položit 2 filety pstruha, přelít holandskou omáčkou.
Příloha: vaření brambory, posypat zelenou petrželí, na másle dušená baby karotka
Víno: Ryzlink vlašský, pozdní sběr.
Holandská omáčka
2 dcl drůbežího vývaru
40 g másla, studené, nakrájené na kousky
3 žloutky
1 lžička hladké mouky
1 lžíce citrónové šťávy
½ lžičky worcestrové omáčky
pepř
sůl
Do nádoby s kulatým dnem dát vývar, citrónovou šťávu, mouku, promíchat metlou.
Přidat žloutky, sůl, nad teplou vodní lázní míchat metlou do zhoustnutí.
Nádobu se zhoustlými žloutky sejmout z lázně, po částech vmíchat metlou máslo, vyšlehat hladkou omáčku.
Ochutit pepřem, solí, worcestrovou omáčkou.
Příprava chřestu
12 chřestů
Zelený chřest: odlomit spodní dřevnatou část a spodní část zbylého chřestu oloupat škrabkou na brambory, svázat do tří svazků, vložit do vroucí osolené vody, vařit 8 – 10 minut.
Bílý chřest: odlomit spodní dřevnatou část, zbylý celý chřest od hlavičky oloupat škrabkou na brambory, svázat do tří svazků, vložit do vroucí osolené vody, vařit 12 - 14 minut.