• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY S KRÉMEM

500 g polohrubé mouky
80 g cukru
30 g droždí
40 g hrozinek
4 žloutky
100 g másla, rozpustit
¼ l mléka
100 g mléka
citrónová kůra z ½ citrónu
špetka soli

Vanilkový krém
½ l mléka
2 žloutky
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru
1½ lžíce vanilkového pudinkového prášku

Do kovové misky nebo menšího kastrolu dát mléko, žloutky rozmíchat, přidat cukr, vanilkový cukr, pudinkový prášek.
Nad párou šlehat do zhoustnutí.

Připravit kvásek: v misce rozmíchat droždí se lžící cukru, trochu vlažného mléka a mouky, zakrýt utěrkou, nechat vykynout kvásek.
Do mísy prosát mouku, přidat cukr, sůl, citrónovou kůru, přidat vykynutý kvásek, žloutky rozmíchané ve zbylém mléce, rozpuštěné máslo, hrozinky, vypracovat těsto, zakrýt utěrkou, dát na 40 minut kynout.
Vál posypat moukou, z těsta vyválet pruhy široké 3 cm, krájet kostky, zakulatit, vkládat do vymazaného pekáče, potírat rozpuštěným tukem i na stranách.
Vložit do trouby vyhřáté na 180°C, upéct do růžova.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme