• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
čtvrtek 21 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

KOBLIHY

cca 20 koblih

500 g hladké mouky
30 g cukru
40 g másla
30 g droždí
3 žloutky
citrónová kůra z ½ citrónu
3 lžíce rumu
špetka soli
větší množství oleje na smažení
zavařenina na náplň (třešňová, meruňková)

Připravit kvásek: do mísy dát trochu hladké mouky, přidat droždí, 1 lžíci cukru, trochu vlažného mléka, promíchat, posypat trochou mouky, zakrýt utěrkou, nechat 20 minut kynout.
Do mísy dát máslo s cukrem, utřít do pěny, postupně přidávat žloutky, přidat vykynutý kvásek, sůl, rum, citrónovou kůru, střídavě mouku a zbytek mléka.
Vypracovat vláčné těsto, zakrýt utěrkou, dát kynout na 45 minut na teplé místo.
Těsto vyklopit na vál posypaný moukou, vyválet placku cca 1,5 cm silnou.
Hrdlem hrnku vykrajovat kolečka.
Na jedno kolečko položit zavařeninu, druhým kolečkem přiklopit, kraje pevně spojit, přebytečné těsto kolem koblihy vykrojit hrnkem.
Naplněné koblihy obrátit, pomoučnit, přikrýt utěrkou, nechat 30 minut kynout.
Smažit ve větším množství tuku, při pečení obrátit.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme