• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

PALAČINKY S LOSOSEM

4 palačinky
120 g plátků uzeného lososa
200 g kysané smetany
šťáva z ½ citrónu
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
několik snítek zelené kadeřavé petržele
½ lžíce drobně krájeného kopru
bílý pepř
sůl

Z každé palačinky vykrojit 3 kolečka 7 cm v průměru.
Kolečka z palačinek dát na plech vyložený papírem na pečení, dát do trouby rozehřáté na 160°C a palačinky osmažit do křupava, nechat vychladnout.
Kysanou smetanu promíchat s citrónovou šťávou, citrónovou kůru, koprem, ochutit solí.
První palačinku položit na talíř, potřít ochucenou smetanou, na smetanu položit dvě snítky petržele, plátek lososa, ochutit pepřem. Takto navrstvit ještě dvě křupavé palačinky.

Palačinky
125 g hladké mouky
1 vejce + žloutek
2,5 dcl mléka
špetka soli
olej

Do misky nalít mléko, přidat vajíčko a žloutek, důkladně rozmíchat – důležité.
Až pak (!) přisypat mouku, přidat cukr, špetku soli, rozmíchat metlou na hladké tekuté těsto, nechat 15 minut ležet, promíchat, případně zředit dalším mlékem.
Rozpálit palačinkovou pánev, potřít tukem.
Těsto rozlít, když se po 2 minutách objeví puchýřky, obrátit a smažit ½ minuty.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme