• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

SRNČÍ KÝTA NA VÍNĚ S HOUBAMI

1 kg srnčí kýty bez kosti, odblanit
200 g špeku, nakrájet na plátky
200 g hub (hřiby, kozáci, křemenáče, žampióny)
2 lžíce sádla
200 g mrkve, drobně nakrájet
200 g celeru, drobně nakrájet
2 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce hladké mouky
0,3 l hovězího vývaru
3 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 lžíce rybízové marmelády
8 zrnek jalovce, rozmačkat
1 lžička mletého zázvoru
½ lžíce cukru
pepř
sůl
stolní olej na potření
 
Maso potřít olejem, opepřit, osolit, vetřít jalovec, dát do ledničky odležet na 12 hodin.
Do pekáče dát sádlo, na plotně rozehřát, přidat mrkev, celer, cibuli, cukr, houby, smažit 3 minuty, míchat, vmíchat marmeládu.
Maso posypat zázvorem, moukou, rozhrnout zeleninu, maso osmažit ze všech stran.
Přidat víno, zredukovat na 1/3.
Maso obložit plátky, ovázat nití, vložit do pekáče, podlít vývarem.
Zakrytý pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C. Péct do měkka (cca 60 minut).
Občas maso obracet, přelévat šťávou.
Měkké maso vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 10 minut, nakrájet na plátky.
Nakrájené maso dát na mísu, přelít šťávou a směsí hub z pekáče.
Příloha: noky, šťouchané brambory.
Víno: André.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme