1 kachna 2,5 kg
kmín
sůl
jablka neloupaná bez jádřinců
Kachnu omýt, osolit, okmínovat vně i uvnitř, naplnit jablky.
Kachnu položit do pekáče na prsa, mírně podlít vodou, dát do trouby vyhřáté na 220°C, péct 20 minut.
Snížit teplotu na 190°C, péct 10 minut.
Kachnu obrátit, propíchat na prsou a pod křídly, aby se uvolnilo sádlo, ale jen pod kůži. Z pekáče pak sádlo odebrat, podlít horkou vodou.
Pekáč s kachnou vrátit do trouby a péct ještě 25 minut na každých 450 g váhy.
Kachnu vyndat na talíř, překrýt alobalem. Před krájením nechat kachnu 20 minut ležet.
Z pekáče odebrat zbylé sádlo a přidat k již odebranému.
Usazeniny seškrabat do pekáče, přidat horkou vodu, provařit.
Šťáva a vypečené sádlo by měly stačit k polití jednotlivých porcí husy.
Pokud bude potřeba šťávy více, budeme pokračovat následovně:
2 lžíce hladké mouky
1,5 lžíce pravého českého másla
8 dcl drůbežího vývaru
V kastrole opražit mouku, přidat máslo, míchat 1,5 minuty, zředit vývarem, vařit 30 minut.
Přidat scezenou šťávu z pekáče.
Příloha: houskový knedlík, dušené červené zelí, dušené bílé zelí.
Víno: Rulandské modré; Svatovavřinecké.