Onemocnění ledvin vyžaduje zásadní úpravu stravovacích návyků a je nutné se těchto úprav držet. Je důležité vyloučit ze svého jídelníčku sůl, kterou lze nahradit bylinami. Je rovněž důležité absolutně vynechat průmyslově vyráběné kořenící směsi a dochucovadla, instantní polévky, polévky a omáčky v sáčku, uzeniny a zdraví ohrožující směsi.
Při onemocnění ledvin absolutně platí, že každý pacient s tímto onemocněním musí konzultovat svůj jídelníček s ošetřujícím lékařem.
ZAKÁZANÉ POTRAVINY
Potraviny s vysokým obsahem fosforu:
Mléčné výrobky, zejména tavené sýry
Oříšky
Kakao
Pivo
Potraviny s vysokým obsahem draslíku:
Banány
Brokolice
Pomeranče
Švestky
Meruňky
Rozinky
Brambory
Rajčata
Houby
Sůl
Další potraviny
Pepř, ve větším množství
Paprika
Uzeniny
Hořčice
Tučné maso
Sádlo
Máslo
Nápoje obsahující kofein
Luštěny
Játra
TOLEROVANÉ POTRAVINY
Potraviny s nízkým obsahem draslíku:
Jablka
Třešně
Hrozny
Hrušky
Meloun
Brusinky
Mrkev
Fazole
Rýže
Chléb a pečivo
Další potraviny:
Několikrát za den menší množství libového masa na doplnění bílkovin.
Celer
Ale i lidé, kteří nemají potíže s ledvinami, by měli dodržovat určité jednoduché zásady:
- Vyhnout se neodůvodněnému užívání léků, zejména analgetik a dalších léků proti bolesti.
- Dbát na dostatečný příjem tekutin, každý den 2 – 3 litry, nejlépe vody bez příchutí a minerálů.
A dobrá zpráva na závěr. Zdravým ledvinám přiměřená konzumace alkoholu neškodí.