• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

ZTRACENÁ VEJCE SE SÝROVOU OMÁČKOU MORNAY

4 vejce
4 housky
1 lžíce másla
2 lžíce octa
1 hermelín, rozkrojit na 4 plátky
4 plátky šunky
máslo

Omáčka mornay

2 lžíce másla
3 lžíce hladké mouky
mléko na zředění jíšky
špetka mletého muškátového oříšku
1 cibule, nakrájet na čtvrtky
5 hřebíčků, zapíchnout do cibule
2 bobkové listy
½ lžičky cayennského pepře
100 g primátora nebo moravského bloku, jemně nastrouhat
1 smetanový sýr
2 dl kysané smetany
2 žloutky, našlehat
pepř
sůl

V kastrolu mírně opražit mouku, přidat máslo, udělat jíšku, zředit mlékem.
Přidat bobkový list, muškátový oříšek, cibuli s hřebíčky, provařit 30 minut.
Omáčku scedit, vmíchat smetanový a nastrouhaný sýr, nechat rozpustit.
Sejmout s plotny, přidat žloutky rozmíchané ve smetaně, vmíchat do omáčky, ochutit pepřem a solí, nevařit.
Housky rozpůlit, spodní části potřít máslem, položit na rozpálenou pánev, krátce osmažit. Vrchní část nebude použita.
Do kastrolu s vařící vodou přidat ocet, zmírnit var, do vody rozklepnout vejce, vařit 3 minuty.
Prezentace: do misky dát housku osmaženou stranou nahoru, na ni položit šunku, hermelín, vejce, přelít sýrovou omáčkou.
Víno: Veltlínské červené rané.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme