Rizoto
12 lžic rýže
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 cibule, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
½ lžičky mletého rozmarýnu, pepř, sůl
6 dcl silného rybího vývaru
1 lžíce másla na vmíchání do rizota
2 lžíce drobně strouhaného parmezánu na vmíchání do rizota
šťáva z ½ citrónu
špenátové listy
roketa
drobně strouhaný parmazán na posypání porce rizota
olivový olej na polití porce rizota
pepř
sůl
Na pánev dát 1 lžíci másla, olivový olej, rozehřát.
Přidat cibuli, smažit až zesklovatí, přidat rýži, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat 2 dcl vína, míchat, až se víno odvaří, přidat velkou sběračku vývaru, rozmarýn, pepř, sůl, vařit na mírném ohni, až se tekutina téměř vyvaří, opět přidat vývar, míchat.
Cyklus opakovat, až je rýže měkká, cca 22 minut.
V pánvi by mělo zůstat tolik vývaru, aby byla rýže kašovitá.
Rizoto přendat do mísy, vmíchat citrónovou šťávu, 1 lžíci másla, 3 lžíce parmezánu.
Spařit špenátové listy, vmíchat do rizota a přidat listy rokety.
Prezentace: do středu talíře položit porci rizota, na rizoto položit porci lososa kůží dolů, mírně posypat zelenou petrželí, okolo rizota dát menší množství omáčky. Na stůl položit misku s parmezánem, postavit lahev panenského olivového oleje.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.
Omáčka
1 cibule, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
šťáva z ½ citrónu
½ citrónové kůry, drobně nakrájet
150 g másla
Do kastrolku dát cibuli, bílé víno, citrónovou šťávu, odvařit téměř na hustotu sirupu, přidat máslo, přidat citrónovou kůru, vmíchat máslo, dochutit pepřem, solí.
Losos
4 filety z lososa s kůží
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce drobně krájené zelené petržele
pepř
sůl
Lososa opepřit, osolit, posypat hladkou moukou.
Na rozpálené pánvi rozehřát máslo, olivový olej, přidat lososa kůží dolů, zmírnit plamen, smažit 6 minut.
Zvýšit teplotu, lososa otočit, přidat citrónovou šťávu, zmírnit plamen, smažit 6 minut.