• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 23 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jak vařit

Vytisknout

RIZOTO S RAJČATY A PÁLIVOU KLOBÁSOU

12 lžic rýže, propláchnout
0,75 l masového vývaru
½ lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
½ konzervy rajčat, rozmixovat (konzerva 400 g/240 g)
1 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
4 pikantní klobásy bez střívek, nakrájet na plátky
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
1 kapie, nakrájet na proužky 3 cm
1 lžíce zelené petržele
2 lžíce drobně krájené jarní cibulky
1 lžička mleté papriky
pepř
sůl

Ve větší pánvi rozehřát máslo, olivový olej, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat nakrájené klobásy, kapii, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat česnek, když zavoní, přidat rýži, promíchat, přidat mletou papriku, víno, promíchat, víno zcela zredukovat.
Přidat část vývaru, promíchat, když se vývar téměř odvaří, přidat další část vývaru, takto postupovat 15 minut.
Přidat rozmixovaná rajčata, pepř, sůl, podle potřeby přidat vývar, vařit ještě cca 10 minut, až je rýže měkká.
Prezentace: rizoto dát do mísy, posypat jarní cibulkou a zelenou petrželí, případně hrubě strouhaným balkánským sýrem.
Víno: Modrá frankovka; Frankovka; Svatovavřinecké.

Připojte se k nám na facebooku

 

Doporučujeme