1 jehněčí kýta
7 dcl masového vývaru
Marináda
1 lžička mleté papriky
1 lžička skořice
1 lžička kardamomu
1 lžička pepře
1 lžička nového koření
1 lžička cuminu
1 lžička koriandru
6 stroužků česneku
2 hrsti drobně krájené zelené petržele
1 hrst drobně krájené máty
drobně strouhaná ½ kůry z jednoho pomeranče
2 dcl stolního oleje
sůl
Suroviny na marinádu vložit do mixeru, rozmixovat, směsí potřít kýtu.
Kýtu vložit do igelitového pytle, dát do ledničky na 24 nebo 48 hodin.
Kýtu přendat do pekáče, podlít vývarem, vložit do trouby rozehřáté na 160°C, péct 4 hodiny.
Příloha: rýže pilaf.
Rýže pilaf
12 lžic rýže basmati
6 lžic krátkých tenkých nudlí do polévky
1 velká cibule, drobně nakrájet
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
2 lžíce hrozinek, namočit
2 lžíce drobně krájených sušených meruněk
2 lžíce pistáciových oříšků
3 lžíce vařené cizrny
1 hrst drobně krájené zelené petržele
5 dcl zeleninového vývaru na podlévání
sůl
V hlubší pánvi rozehřát olej a máslo, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat nudle, smažit 2 minuty míchat.
Přidat meruňky, hrozinky, promíchat.
Přidat rýži, část vývaru, aby byla rýže téměř ponořená, mírným varem vařit, až se tekutina téměř zredukuje, občas zamíchat.
Doplnit vývar, opět nechat zredukovat, opakovat, až je rýže měkká, cca 20 minut.