másla ochucená: yzop, bruták, kopr, estragon, saturejka, popec, pepř, kerblík
POLÉVKY
polévky: libeček, citronela, meduňka, majoránka, oregáno, šťovík, saturejka, celer, meduňka, černobýl, nové koření,
mateřídouška, kmín, kopretina list, meduňka, máta
polévka bramborová: majoránka, saturejka, kmín, popec
polévky rybí: levandule
polévky smetanové: kerblík
polévky studené: kopr
polévky zeleninové: bruták, kopřiva, popec, yzop
masové vývary: celý pepř, bobkový list, nové koření, fenyklové listy, hřebíček - pouze jeden
RYBY
losos: kopr, jemná hotová hořčice
pstruh: saturejka, petržel
úhoř: šalvěj, šafrán
ryby: bazalka, provensálské koření, fenykl, petržel, kerblík, tymián, nové koření, koriandr, máta, bruták, levandule,
citronela, šalvěj, kmín, oregáno, saturejka, tymián, meduňka, losos, kopr,
ryby mořské, korýši, měkýši: kerblík, petržel, fenykl listy, nové koření, kopr
ryby pečené: rozmarýn
ryby při vaření: estragon, celý peř, bobkový list, nové koření
slaneček: kopr, koriandr
ryby uzené: kerblík, fenykl
ryby vařené: estragon, kerblík, fenykl, nové koření
sardele: majoránka, oregáno, šalvěj
MASO
masité pokrmy: šalvěj, bobkový list, estragon, rozmarýn, pepř
maso pečené, grilované: šalvěj, tymián, celer, estragon, kerblík, pepř, cibule
maso dušené: petržel, skořice, hřebíček, šafrán, hřebíček, jalovec, libeček, pepř, bazalka, celer, tymián, mateřídouška,
levandule, estragon, čechřice, pepř, cibule, kopr, celý peř, bobkový list
DRŮBEŽ
drůbež: petržel, rozmarýn, tymián, muškátový květ, estragon, bobkový list, monarda, pepř, pelyněk broták, máta, pepř
husa: kmín, šalvěj, tymián, estragon, pepř
kachna: kmín, tymián, hřebíček, estragon, pepř
kuře: kerblík, bazalka, rozmarýn, kmín římský, estragon, pepř
kuře vařené: estragon, pepř
drůbež pečená: tymián, šafrán, koriandr, estragon, pepř
drůbež při vaření: koriandr, estragon, pepř
HOVĚZÍ
hovězí: zázvor: peliněk broták, brukev, estragon, pepř
hovězí grilované: bazalka, tymián, estragon, pepř
VNITŘNOSTI
telecí játra: šalvěj
dršťky: šalvěj, pepř
SKOPOVÉ
skopové: oregáno, tymián, rozmarýn, majoránka, estragon, šalvěj pepř levandule
jehněčí: oregáno, provensálské koření, tymián, rozmarýn, estragon, oregáno, česnek, pepř, šalvěj
MLETÉ
maso mleté: celer, estragon, tymián, pepř
masové směsi: dříň, mateřídouška, fenyklová semena, estragon, pepř
karbanátky: rozmarýn, majoránka, pepř, popec, pepř, bazalka, majoránka, máta
TELECÍ
telecí: petržel, šalvěj, kopr, estragon, hořčičná semínka, oregáno, pepř, česnek
telecí grilované: saturejka, estragon, pepř
VEPŘOVÉ
vepřové grilované: šalvěj, saturejka, fenyklové listy sekané, estragon, pepř
vepřové pečené: šalvěj, tymián, kmín, fenyklové listy sekané, estragon, šťovík, monarda, pepř, polyněk broták, sumah, rozmarýn,
vepřové při vaření: celý pepř, estragon, bobkový list, pepř
ZVĚŘINA
zvěřina: jalovec, pelyněk broták, skořice, nové koření, estragon, saturejka, pepř, tymián, majoránka, bobkový list, oregáno, provensálské
pernatá zvěř: meduňka, estragon, pepř
králík: saturejka, estragon, pepř
klobásy: rozmarýn, kmín, šalvěj, fenyklová semena, estragon, saturejka, pepř
nádivky: tymián, jalovec, máta, fenyklové listy sekané, estragon, libeček, majoránka, pepř, šalvěj
OMÁČKY
omáčka na těstoviny: bazalka, bobkový list, rozmarýn
omáčky: estragon, provensálské koření, bobkový list, fenyklové listy sekané, petržel, jemná hotová hořčice, nové koření,
pažitka, yzop zelené listy
omáčky bylinkové: bruták, citronela
omáčky francouzské: estragon
omáčky hořčičné: kopr
omáčky máslové: estragon, kerblík
omáčky rajčatové: saturejka, provensálské koření, bazalka, římský kmín, šafrán, oregáno, nové koření, koriandr, majoránka, anýz, rozmarýn, černobýl, tymián, šalvěj, kmín, saturejka, estragon, fenykl
omáčky ke studenému masu: kerblík
omáčky ke zvěřině: kapary
omáčky smetanové: šťovík, bobkový list, saturejka
BRAMBORY
brambory vařené: kmín, bobkový list
brambory pečené: tymián, rozmarýn
brambory zapékané: tymián, rozmarýn
HOUBY
houby dušené: kmín, anýz, saturejka
žampióny: bazalka, estragon, bílé víno, meduňka, estragon, anýz
jogurty: koriandr
LUŠTĚNINY
čočka: saturejka, bazalka, jalovec
fazole: saturejka, majoránka, provensálské koření, bazalka, jalovec
hrách: saturejka, bazalka, jalovec
kroupy, krupky: saturejka
majonézy: bílý pepř, peliněk broták, kurkuma, jemná hotová hořčice, estragon, fenykl sekané listy, saturejka
PEČIVO
chleba: kmín, rozmarýn, tymián
pečivo: badyán
pečivo slané: kmín, anýz (chleba), sezamové semeno, petržel, bobkový list, tymián, fenyklové listy sekané, bazalka,
hořčičná semínka muškátový květ koriandr yzop sušené listy
SALÁTY
salátové zálivky: estragon, majoránka, oregáno, hořčičná semínka
saláty bramborové: kopr, bruták, popec, saturejka
saláty listové: kerblík, vratič sekaný, kopretina list, čechřice, česnek, pelyněk, šalvěj
saláty zeleninové: pažitka, pažitka květ, šalvěj, fenyklové listy sekané, petržel, yzop květ, andělinka, kopr, šťovík, celer, libeček, řeřicha, saturejka, česnek, rozmarýn, levandule, kapary, yzop
saláty luštěninové: kopr, tymián
saláty rajčatové: bruták, bazalka
saláty okurkové: bruták, saturejka
saláty rybí: kurkuma
MLÉČNÉ VÝROBKY
sýry měkké: kerblík, kopr, yzop, kurkuma, šťovík, šalvěj, bruták, řeřicha, routa, tymián, petržel zelená
tepelná úprava žampiónů: estragon
tvaroh: bazalka, pelyněk, kerblík
těstoviny: bazalka, petržel, majoránka, provensálské koření
VAJEČNÉ POKRMY
vaječné pokrmy: pažitka, bazalka, meduňka, petržel zelená, kopr, routa
vejce míchaná: kerblík, pažitka, kurkuma
vejce omelety: estragon, kerblík, petržel, bruták, šťovík, mateřídouška, meduňka, popec
vejce v aspiku: estragon, vratič malé množství
KOMPOTY
kompoty: badyán
kompot huškový, jablečný: anýz
ZELENINA
zelenina vařená: saturejka, kopr, levandule
zeleninové pokrmy: kopr, nové koření, koriandr, kopřiva, libeček, levandule
zelenina nakládáná: anýz, libeček
zelí: kmín, římský kmín, jalovec, fenyklová semena
dušené zelí: kopr, kmín
fazolky zelené: kopr, saturejka
zeleninové přílohy k masu: kopřiva
zelí červené: anýz
rajčata: bazalka
RÝŽOVÉ POKRMY
rýžové pokrmy: petržel
rizota: šalvěj, rozmarýn
ZÁLIVKY, MARINÁDY, NAKLÁDÁNÍ
zálivky: pepř, kerblík, saturejka, provensálské koření
marinády: estragon, pepř
nakládání: kopr, bobkový list
okurky nakládané: anýz, kopr, bobkový list
pudinky: andělinka, vratič sekaný malé množství