• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SKOPOVÉ VNITŘNOSTI NA RAKOVNICKÝ ZPŮSOB

  • 0,5 kg skopových vnitřností (srdce, játra, ledvinky), nakrájet na kostky 1 cm
  • 4 lžíce sádla
  • 2 brambory, uvařit, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
  • hovězí vývar
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 baklažán, oloupat, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 1 fenykl, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 1 červená paprika, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 1 zelená paprika, nakrájet na kostičky 1 cm
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet
  • 1 lžička tymiánu
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozehřát 2 lžíce sádla, přidat brambory, opékat 5 minut.
2. Přidat cibuli, když začne zlátnout přidat tymián, fenykl, papriky, baklažán, česnek.
3. Osmažit, až zelenina zkaramelizuje, občas míchat, před koncem přidat trochu vývaru, promíchat, dát stranou.
4. Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla, postupně osmažit vnitřnosti, každou várku cca 2 minuty.
5. Maso dát okapat na cedník a přidat k zelenině, osolit, opepřit, promíchat.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Cabernet Sauvignon.

Doporučujeme