• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ŘÍZEK V SÝROVÉM ZÁVOJI SE ŽAMPIÓNY

  • 4 vepřové řízky, naříznout kraje
  • 1 cibule, rozmačkat
  • 300 g žampiónů, oloupat hlavičky, nakrájet na silnější plátky
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • šťáva z 1 citrónu
  • 0,5 dcl smetany
  • 4 smetanové trojúhelníčky
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžička tymiánu
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce másla

1. Maso polít citrónovou šťávou, nechat hodinu ležet.
2. Smetanu rozmíchat se sýrem.
3. Na másle osmažit žampióny.   
3. Sádlo rozehřát na pánvi, maso osolit, opepřit, osmažit, na každé straně 5 minut.
4. Maso vyjmout, přidat bílé víno, zredukovat na polovinu, přidat vývar, koření, směs smetany, přidat žampióny, promíchat.
5. Přidat koření, maso.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

ŘÍZEK V SÝROVÉM ZÁVOJI S KAPIÍ

  • 4 vepřové řízky, naříznout kraje
  • 4 plátky eidamu nebo ementálu
  • 2 sterilizované kapie
  • šťáva z 1 citrónu
  • 0,5 dcl smetany
  • 4 smetanové trojúhelníčky
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžička provensálského koření
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla

1. Maso polít citrónovou šťávou, nechat hodinu ležet.
2. Smetanu rozmíchat se sýrem.   
3. Sádlo rozehřát na pánvi, maso osolit, opepřit, osmažit, na každé straně 5 minut.
4. Maso vyjmout, přidat kapie, osmažit, přidat bílé víno, zredukovat na polovinu, přidat vývar, směs smetany, promíchat.
5. Přidat koření, maso, na maso položit plátky sýra, nechat roztavit.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

RAKOVNICKÉ VEPŘOVÉ KOTLETY

  • 600 g vepřových kotlet
  • šťáva z 1 citronu
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, rozmačkat
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce kečupu
  • šalvěj
  • chilli
  • pepř
  • sůl
  • sádlo

1. Maso posypat pepřem, polít citrónovou šťávou.
2. V míse smíchat hořčici, kečup, chilli, česnek, cibuli, šalvěj.
3. Maso přidat do směsi, promíchat, maso urovnat, přelít olejem, dát na noc do ledničky.

A. Pečené na pánvi
1. Na pánvi rozehřát 2 lžíce sádla.
2. Maso vyjmout z marinády, marinádu neodstraňovat, osolit, opéct na pánvi, 5 minut z každé strany
Příloha: vařené, opečené brambory.

B. Dušené v kastrolu nebo v tlakovém hrnci
Připravit zeleninový základ

  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 malá mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celeru, drobně nakrájet
  • 4 zrnka celého pepř
  • 1 bobkový list
  • šalvěj
  • tymián
  • 1 dcl bílého vína (nemusí být)
  • hovězí vývar na podlití

1. V kastrole (tlakovém hrnci) rozehřát sádlo, osmažit kořenovou zeleninu, cibuli, přidat koření, přidat bílé víno, zredukovat
    na polovinu, přidat maso, vývar, dusit.
2. Vyndat maso, odstranit, celý pepř, bobový list, omáčku rozmixovat, ochutit pepřem a solí.
Příloha: vařené, pečené, šťouchané brambory, rýže.
Víno: Rulandské bílé, pozdní sběr; Rulandské šedé, pozdní sběr.

Vytisknout

ŘÍZEK V SÝROVÉM ZÁVOJI

  • 4 vepřové řízky, naříznout kraje
  • 4 plátky eidamu nebo ementálu
  • 8 zelených oliv, podílně rozříznout
  • šťáva z 1 citrónu
  • 0,5 dcl smetany
  • 4 smetanové trojúhelníčky
  • 1 dcl bílého vína
  • 2 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžíce krájené pažitky
  • špetka majoránky
  • 2 rajčata, oloupat, nakrájet na plátky
  • sádlo na smažení
  • pepř
  • sůl
  • 2 lžíce sádla

1. Maso polít citrónovou šťávou, osolit, opepřit, nechat hodinu ležet.
2. Smetanu rozmíchat se sýrem.   
3. Sádlo rozehřát na pánvi, maso osolit, opepřit, osmažit, na každé straně 5 minut.
4. Maso vyjmout, bílé víno zredukovat na polovinu, přidat vývar, směs smetany, promíchat.
5. Přidat koření, rajčata, olivy, maso, na maso položit plátky sýra, nechat roztavit.
Příloha: vařené, opečené, šťouchané brambory.
Víno: Rulamdské bílé, pozdní sběr.

Vytisknout

HUSPENINA

1 kg vepřové plece
1 vepřové koleno
3 vepřové nožičky
3 mrkve
1 petržel
1 větší cibule, drobně nakrájet
4 sterilované okurky, nakrájet na malé kostičky
1 lžíce octa
pepř
sůl

Na vaření plece, kolena, nožiček
2 mrkve
2 petržele
3 bobkové listy
10 zrnek pepře
4 zrnka nového koření
sůl
 
Do většího hrnce nalít vodu, osolit, přivést k varu. (Vody jen tolik, aby maso bylo ponořené.)
Přidat plec, koleno, sbírat pěnu.
Přidat hrubě krájenou mrkev, petržel, bobkový list, pepř, nové koření.
Mírným varem vařit, až maso změkne.
Do přiměřené kastrolu vložit nožičky, zalít vývarem, nožičky uvařit doměkka
Maso vykostit, nechat vychladnout nakrájet na kostičky 1,5 cm, dát do mísy.
Kůže z nožiček umlít nahrubo, přidat do mísy.
Uvařit 3 mrkve a 1 petržel, když budou téměř měkké, nakrájet na tenká kolečka, vložit do mísy.
Přidat sterilované okurky, cibuli, ocet, přiměřené množství scezeného vývaru z nožiček, opatrně promíchat, dochutit pepřem, solí.
Hmotu nalít do forem, dát vychladit.
Podávat s drobně krájenou cibulí, vodou ředěným octem.
Příloha: chleba.

Doporučujeme