4 vepřové kotlety, na krajích naříznout, aby se při smažení nekroutily
½ lžíce sádla
½ lžíce másla
2 stroužky česneku, rozmáčknout
1 lžička tymiánu
pepř
sůl
Kotlety opepřit, osolit.
Na rozpálenou pánev přidat sádlo, když se rozehřeje, přidat česnek, až začne mírně hnědnout, vyndat.
Na pánev položit kotlety, přidat tymián, máslo.
Kotlety smažit na každé straně 4 minuty, často přelévat tukem.
Hotové kotlety vyndat na talíř, přikrýt alobalem, nechat ležet 6 minut.
Šťávu, kterou maso pustilo, přidat do pánve k výpeku.
Soté
3 červené papriky, nakrájet na proužky
2 cibule, nakrájet na proužky
1 lžička cukru
1 lžíce drobně krájené bazalky
1 lžička octa
1 lžička citrónové šťávy
2 lžíce olivového oleje
pepř
sůl
Na rozpálenou pánev přidat olivový olej, papriky, cibuli, prudce smažit ½ minuty, míchat.
Přidat cukr, ocet, citrónovou šťávu, sůl, smažit 1 minutu, míchat.
Přidat bazalku, smažit ½ minuty, míchat.
Příloha: vařené brambory
Prezentace: na jednu polovinu talíře položit kotletu, přelít výpekem, na kotletu položit porci soté, na druhou polovinu talíře položit porci brambor, posypat drobně krájenou zelenou petrželí.
Víno: Ryzlink rýnský, pozdní sběr.