• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

VEPŘOVÁ PANENKA PLNĚNÁ

Hrušky
4 hrušky
4 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
3 lžíce cukru

Omáčka
2 lžíce másla
4 dcl hnědé omáčky
2 lžíce meruňkového džusu
4 dcl kysané smetany
sůl

Náplň
150 g vypeckovaných sušených švestek
1 lžička koriandrových semen
4 kompotované meruňky, nakrájet na silnější proužky
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 badyán
1 vejce
2 lžíce strouhanky

Panenka
2 panenky
90 g mandlových lupínků
2 lžíce sádla
1 lžička tymiánu
pepř
sůl

Hrušky
Hrušky oloupat, podélně rozpůlit tak, aby na jedné polovině zůstala stopka, odstranit jádřince. Do kastrolku nalít víno, přidat cukr, přivést k varu.
Přidat hrušky, vařit 2 minuty, odstavit z plotny, hrušky nechat vychladnout v tekutině.

Náplň
Sušené švestky vložit do kastrolu, zalít 2 dcl červeného vína, přidat badyán, koriandr.
Přivést k varu, míchat, až se víno zredukuje na 1/3, promíchat.
Švestky nechat v tekutině vychladnout, švestky vyjmout, dát do mísy.
Ke švestkám přidat nakrájené meruňky, strouhanku, vejce, promíchat. 

Panenky
Do panenky vyříznout „tunel“, naplnit náplní, konce zajistit párátky.
Na pánvi rozehřát 1 lžíci sádla, panenky krátce osmažit ze všech stran.
Do pekáče dát 1 lžíci sádla, přidat panenky, dát do trouby předehřáté na 180°C, péct 10 - 15 minut.

Omáčka
V menším kastrolu rozehřát máslo, přidat mandle, 2 minuty míchat, přidat hnědou omáčku, šťávu z meruněk, provařit 3 minuty.
Odstavit z plotny, přidat smetanu, promíchat, provařit 2 minuty, dochutit pepřem, solí.
Příloha: bramborová kaše s cizrnou; kroupové rizoto.
Víno: Neuburgské, kabinet.
Prezentace: na třetinu talíře položit poloviny hrušky jadřincem nahoru, jednu polovinu se stopkou, na třetinu talíře položit dva šikmé řezy panenky, na třetinu talíře položit porci přílohy. Panenku přelít omáčkou, na hrušky, do míst po jádřinci, položit višně vařené v pálence.

Doporučujeme