• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY

  • přední běhy a předek nakrájet na kusy
  • olivový olej
  • máslo
  • hladká mouka
  • žampióny, nakrájet na čtvrtky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 mrkev, nakrájet na kostičky
  • 1/8 celere, nakrájet na kostičky
  • 50 g špeku, nakrájet na kostičky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

Nálev

  • bílé víno
  • voda
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • mrkev, drobně nakrájet
  • 2 lžičky petržele
  • ½ lžičky rozmarýn
  • ½ lžičky oregána
  • bobkový list
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet

Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
1. Maso osušit, osolit, opepřit, posypat hladkou moukou.
2. Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
3. V tlakovém hrnci osmažit na špeku mrkev, celer cibuli, česnek, zaprášit moukou, zředit vývarem přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
4. Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a peřem, odstavit z plotny, přidat máslo.

Noky bramborové (3 osoby)

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
  • - sůl
  • bílý pepř
  • muškátový květ
  • 120 g másla
  • sůl

1. Uvařit brambory, oloupat a umlít.
2. Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Házet do vařící vody, míchat, když vyplavou (1 minuta), jsou vařené.
Víno: Tramín.

Doporučujeme