- 1 králík, rozdělit na logické díly
- 50 g špeku, na prošpikování králíka
- 50 g špeku, drobně nakrájet, na smažení
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1/8 celere, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1 velká cibule, drobně nakrájet
- 1 lžička rybízového džemu
- 2 plátky citrónu
- ½ lžičky oregana
- 1 bobkový list
- ½ lžičky šalvěje
- ½ lžičky rozmarýnu
- 2 zrnka nového koření
- 2 zrnka jalovce
- 1 chilli paprička
- 1 lžíce másla, na jíšku
- 1 lžíce hladké mouky, na jíšku
- 0,75 l hovězího vývaru, na ředění jíšky
- 1 lžíce smetany
- pepř
- sůl
1. Udělat jíšku, zředit polovinou vývaru, vařit 35 minut, míchat.
2. V kastrolu na špeku osmažit celer, petržel, mrkev, cibuli.
3. Do pekáče dát alobal, na alobal dát sůl, opečenou zeleninu a všechno mimo másla, smetany, mouky, hladké mouky.
4. Navrch položit osolené maso, zalít zbytkem vývaru péct při 220°C 15 minut pak při 160°C cca 60 minut.
5. Z pekáče vyndat maso, citrón, bobkový list.
6. Do provařené jíšky přidat šťávu z pekáče včetně zeleniny, zredukovat na požadovanou hustotu, přidat lžíci smetany.
7. Ochutit pepřem, solí.
Víno: Muškát moravský.