• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

CIBULOVÁ MARMELÁDA

4 větší šalotky nebo cibule, oloupat, nakrájet na tenké plátky
4 stroužky česneku, nakrájet na tenké plátky
1 červená paprika, nakrájet na tenké proužky
1 lžíce másla
2 lžíce olivového oleje
1 nerafinovaného cukru
1 lžička tymiánu
¼ lžičky chilli lupínků
1 dcl červeného vína
0,5 dcl octa z červeného vína
2 dcl portského nebo červeného dezertního vína

1. V kastrolu rozehřát olej a máslo, přidat cibuli, česnek, dobře promíchat, aby se cibule obalila máslem.
2. Přidat cukr, tymián, chilli, pepř, sůl.
3. Snížit teplotu, přikryté dusit cca 30 minut, občas míchat.
4. Cibule je hotová, když je odpařena celá tekutina.
5. Přidat víno, ocet, portské, vařit odkryté 20 minut, občas míchat.
Cibule má mahagonovou barvu a tekutina je zredukována na 1/3.
Jako příloha k pečným a vařeným masům.
Prezentace: porce cibulové marmelády posypat proužky červené papriky.

Vytisknout

PLNĚNÝ LILEK

1 lilek, rozpůlit, lžící vydlabat dužinu, řídkou vlákninu vyhodit, dužinu drobně nakrájet
1 paprika, drobně nakrájet
2 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
½ lžičky provensálského koření
½ lžičky bazalky
šťáva z půlky citrónu
kousek másla
1 lžíce olivového oleje
pepř
sůl

Do kastrolu dát olej, přidat máslo, rozpustit.
Přidat papriku, cibuli, smažit 2 minuty, míchat.
Přidat dužinu lilku, smažit 2 minuty, míchat, podle potřeby přidat olej.
Přidat česnek, když zavoní přidat rajčata, provensálské koření, bazalku.
Dusit 5 minut, míchat, přidat citrónovou šťávu, podle potřeby trochu zředit vodou, přidat pepř, sůl.
Naplnit půlky baklažánu, dát na 10 minut do trouby péct při 160°C.
Vyndat, posypat balkánským sýrem, přelít olivovým olejem.
Víno: Bzenecká lipka.

Vytisknout

BRUSELSKÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

  • 500 g růžičková kapusty, uvařit doměkka, vařit odkryté
  • 100 g špeku, drobně nakrájet
  • ½ lžíce sádla
  • 1 lžička cukru
  • sůl

1. Na pánvi nechat zkaramelizovat cukr.
2. Přidat sádlo, rozpustit, přidat špek, osmažit.
3. Přidat vařenou kapustu, osmažit.

Vytisknout

RATATOUILLE S HOUBAMI

300 g tvrdých hub (hříbky nebo žampióny - ty oloupat)
1 lžíce sádla
1/2 lžičky saturejky

Ratatouille
olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.

Příprava hub

  • na pánvi rozpustit sádlo
  • přidat houby
  • přidat saturejku, pepř, sůl

Smažit 2 minuty, nemíchat.
Smažit dalších 10 minut.
Víno: Rulandské modré.

Vytisknout

RATATOUILLE

olivový olej na smažení zeleniny
máslo na smažení zeleniny
2 cibule, nakrájet na osminky
1 baklažán, nakrájet na kostičky 3 cm
2 menší cukety, nakrájet na kostičky 2 cm
5 rajčat, nakrájet na osminky
3 papriky, nakrájet na proužky
3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
½ lžičky cukru
1 lžíce čerstvé petržele, drobně nakrájet
2 snítky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
1 bobkový list
4 kuličky černého pepře
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau)
pepř
sůl

V kastrolu rozpustit kousek másla, 1 lžíci olivového oleje, přidat česnek, když zavoní, odstavit kastrol z plotny.
Každou zeleninu smažit zvlášť, pouze cibuli a rajčata společně.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat lilek, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cuketu, provensálské koření, osmažit, až začne mírně hnědnout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat papriky, provensálské koření, osmažit asi 3 minuty, až začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k lilku a cuketě.
Na pánvi rozehřát kousek másla, 2 lžíce olivového oleje, přidat cibuli, smažit 3 minuty, přidat rajčata, provensálské koření, smažit, až rajčata začnou mírně měknout, opepřit, osolit, promíchat, vložit do kastrolu k ostatní zelenině.
Kastrol se zeleninou dát na plotnu. Přidat cukr, bobkový list, tymián, celý pepř, víno, dusit 10 minut, dochutit pepřem, solí, vmíchat zelenou petržel.
Je žádoucí, aby ratatouille bylo dostatečně měkké, zde módní al dente neplatí.
Možno sypat strouhaným balkánským sýrem.
Příloha: bílé pečivo, bageta nebo tousty opečené na másle s česnekem
Jako příloha ke smaženým proužkům vepřového nebo krůtího masa, k rybám.

Doporučujeme