• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KREVETY SE ŠPAGETAMI


Krevety, špagety, rajčata, fenykl, olivy, olivový olej, ideální letní večeře. Krevety by si žádaly Chardonnay, ale v pokrmu jsou černé olivy a rajčata, proto zvolíme Modrý Portugal, pozdní sběr. I když vhodná volba by byl i Neronet, pozdní sběr.

500 g krevet, oloupat
500 g špaget
2 dcl drůbežího vývaru
4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
1 menší fenykl, podélně nakrájet na osminky
3 lžíce černých oliv
6 stroužků česneku, nakrájet na plátky
2 lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
1 lžička provensálského koření
pepř
sůl

Uvařit špagety.
Na velké pánvi rozehřát máslo, přidat krevety, smažit, až mírně zrůžoví a začnou se kroutit.
Přidat fenykl, česnek, když česnek zavoní, přidat olivy, rajčata, provensálské koření, pepř, sůl, vývar, 4 minuty míchat.
Přidat scezené špagety, olivový olej, promíchat, dochutit pepřem, solí. 
Víno: Modrý Portugal.

Doporučujeme