• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
pátek 22 lis 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KUŘECÍ STEHNA S TYMIÁNOVÝMI BRAMBORY A SMAŽENOU CUKETOU A VINNOU REDUKCÍ

4 kuřecí stehna, vykostit, kůži ponechat
2 lžíce sádla
pepř
sůl

Marináda
šťáva z 1 citrónu
1 lžička tymiánu
1 lžička provensálského koření
2 lžíce rostlinného oleje (i olivového)
½ lžičky pepře
Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat.

Kuřecí maso přidat do mísy k marinádě, promíchat, nechat ležet 2 hodiny.
Rozehřát větší pánev, přidat sádlo, rozehřát, přidat maso, osolit, snížit teplotu, smažit na jedné straně 6 minut.
Maso obrátit, osolit, pánev přiklopit, maso smažit 8 minut.
Prezentace: na jednu polovinu talíře dát porci brambor, přes brambory položit maso, na druhou polovinu talíře položit smaženou cuketu s cibulí. Maso přelít vinnou redukcí.
Víno: Sauvignon, kabinet. 

Pečené tymiánové brambory
12 brambor, uvařit ve slupce
2 lžičky tymiánu
1 lžíce sádla
pepř
sůl

Brambory nechat vychladnout, oloupat, nakrájet na plátky silné cca 2 cm.
Plech potřít sádlem, plátky brambor urovnat na plech, opepřit, posypat tymiánem.
Plech dát do trouby rozehřáté na 180°C, péct 15 minut.
Plech vyjmout z trouby, brambory osolit.

Smažená cuketa
3 cukety, nakrájet na plátky cca 1 cm silné
3 cibule, nakrájet na osminky
4 lžíce olivového oleje
½ lžičky tymiánu
½ lžičky provensálského koření
pepř
sůl

Na větší pánvi rozehřát olivový olej, přidat cuketu, cibuli, tymián, provensálské koření, smažit, až je cuketa osmažená.
Přendat do síta, ochutit pepřem, solí.  

Vinná redukce
1 lžíce másla
1 lžička hladké mouky
1 šalotka, drobně nakrájet
3 dcl drůbežího vývaru (pro redukci podávané k rybě rybí vývar)
3 dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau) – redukce podávaná k rybě, drůbeži, zelenině
1 lžíce medu
1 lžička citrónové šťávy
bílý pepř
sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat šalotku, nechat zesklovatět, míchat.
2. Přidat mouku, udělat světlou jíšku, zředit vývarem, promíchat.
3. Přidat víno, med, citrónovou šťávu, míchat, zredukovat téměř na hustotu medu.
Dochutit pepřem a solí.

Doporučujeme