• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

NOVOMĚSTSKÉ KYSELO

1,5 l vody
15 g sušených hub, namočit, slít
nebo 100 g čerstvých hřibovitých hub, očistit, nakrájet na plátky, podusit na másle
50 g chlebového kvásku
1 cibule, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 mrkev, nakrájet na kostičky
2 lžíce sterilovaného hrášku
2 vejce
1 lžička octa
¼ lžičky kmínu
pepř
sůl

Kvásek dát do ¼ l teplé vody, nechat stát 2 hodiny.
Do hrnce dát 1¼ l vody, přidat mrkev, houby, kvásek, kmín, sůl, pepř, vařit 20 minut.
Na másle osmažit cibuli, až začne mírně hnědnout.
Do polévky vmíchat hrášek, vajíčka, ocet, provařit, dochutit pepřem, solí.
Příloha: brambory vařené ve slupce.
Prezentace: porce polévky sypat osmaženou cibulkou, na talířek vařenou oloupanou bramboru, nakrájenou na kolečka.

Vytisknout

VEJCE PLNĚNÁ ŠUNKOU

4 vejce, uvařit natvrdo
4 plátky šunky, drobně nakrájet
1 menší cibule, nastrouhat
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžička majonézy
1 lžička bílého jogurtu
½ lžíce másla
1 lžíce drobně krájené pažitky
4 ředkvičky, nakrájet na kolečka
pepř
sůl

Na pánvi rozehřát máslo, přidat cibuli, krátce osmažit, přidat šunku, krátce osmažit.
Vejce rozpůlit, vyndat žloutky.
Do mísy vložit žloutky, obsah pánve, majonézu, jogurt, hořčici, promíchat, dochutit pepřem, solí.
Směs naplnit do bílků.
Prezentace: naplněná vejce posypat zelenou petrželí, obložit kolečky ředkviček.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Sylvánské zelené.

Vytisknout

ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK

800 g hovězího zadního
1 vejce, uvařit natvrdo
1 větší sladkokyselé okurky
4 proužky špeku
4 proužky kvalitního šunkového slámu (ne salám ze separátu)
½ cibule, podélně rozkrojit na osminky
plnotučná hořčice
1 lžíce sádla
1 lžíce hladké mouky, v menším kastrolu mírně opražit
0,75 l hovězího vývaru
1 cibule, drobně nakrájet
pepř
sůl

Z masa nakrájet plátky, naklepat, opepřit, osolit, potřít hořčicí.
Na každý plátek položit proužek špeku, proužek salámu, proužek okurky, ¼ vejce, osminku cibule.
Plátky zavinout, ovázat nití.
V kastrolu rozehřát sádlo, přidat závitky, osmažit z obou stran, podlít částí horkého vývaru, dusit, až je maso měkké.
Závitky vyndat na teplý talíř, zakrýt alobalem, držet v teple.
Obsah kastrolu téměř vydusit, přidat opraženou mouku, 1 minutu míchat, zředit zbylým studeným vývarem. Vařit 30 minut, případně ředit. Dochutit pepřem, solí.
Odstavit z plotny, vmíchat ½ lžíce másla, vložit závitky.
Příloha: rýže.
Víno: Frankovka

Vytisknout

VEJCE PLNĚNÁ HOUBAMI

4 vejce, uvařit natvrdo
4 žampióny, odstranit, dřeně, klobouky oloupat, drobně nakrájet
1 menší cibule, nastrouhat
1 lžička plnotučné hořčice
1 lžička majonézy
1 lžička bílého jogurtu
½ lžíce másla
1 lžíce drobně krájené zelené petržele
4 ředkvičky, nakrájet na kolečka
pepř
sůl

Na pánev vložit houby, péct 1 minutu, míchat, přidat máslo, přidat cibuli, smažit 5 minut, míchat, případně přidat máslo.
Vejce rozpůlit, vyndat žloutky.
Do mísy vložit žloutky, obsah pánve, majonézu, jogurt, hořčici, promíchat, dochutit pepřem, solí.
Směs naplnit do bílků.
Prezentace: naplněná vejce posypat zelenou petrželí, obložit kolečky ředkviček.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Ryzlink rýnský.

Vytisknout

ZTRACENÁ VEJCE (pošírovaná vejce)

1 litr vody
1 lžička soli
0,5 dcl octa

Vodu nalít do menšího kastrolu, přivést k varu, přidat, sůl, ocet, promíchat.
Ve vodě lžící roztočit vír, do středu víru rozklepnout vejce, vidličkou přehrnout přes vejce bílek.
Vařit těsně pod bodem varu 3 minuty.
Vyjmout plochou dírkovanou naběračkou, vejce ihned vložit do studené vody.

Nebo
Vejce rozklepnout do naběračky, tu podržet nad vařící vodou, když vejce zbělá, ponořit naběračku do vody a uvolnit vejce. Vidličkou přehnout přes vejce bílek.

Ztracená vejce lze použít:
- do čistých vývarů (consommé)
- s bramborovou kaší, vejce pak sypat strouhaným křenem a strouhaným sýrem
- na topinky

Doporučujeme