• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

RAJČATOVÁ OMÁČKA 2

  • 200 g rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 100 g červené papriky, drobně nakrájet
  • 1 jablko, oloupat, nastrouhat
  • 1 malá cibule, oloupat, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, rozdrtit
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru
  • 50 ml citrónové šťávy
  • bobkový list
  • pepř
  • sůl

1. V kastrole rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit až začne mírně žloutnout, přidat zázvor, česnek, míchat.
2. Když česnek zavoní přidat papriku, jablko, citrónovou šťávu, dusit 5 minut, míchat.
3. Přidat rajčata, bobkový list, dusit 20 minut, podle potřeby přidávat zeleninový vývar, dochutit pepřem a solí.
Na těstoviny.

Vytisknout

ZÁLIVKA Z NIVY NA ZELENINOVÉ SALÁTY

  • 100 g nivy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce mléka
  • 4 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 lžičky cukru
  • pepř

1. Nivu drobně nastrouhat.
2. Ostatní smíchat a přimíchat nivu.

Vytisknout

ZÁLIVKA Z BALKÁNSKÉHO SÝRA

  • 200 g balkánského sýra
  • 5 lžic smetany nebo jogurtu
  • 1 lžička saturejky
  • ½ lžičky provensálského koření
  • ½ lžičky bazalky
  • petržel, drobně nakrájet
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce citrónové šťávy

1. Balkánský sýr drobně nastrouhat a smíchat se smetanou.
2. Smíchat olej, citrónovou šťávu, koření a vmíchat do směsi balkánského sýra a smetany.

Vytisknout

ZÁLIVKA SE SÝREM NIVA

  • 100 g nivy
  • 1 bílý jogurt
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce drobně krájené petržele
  • 1 lžíce drobně krájené pažitky
  • pepř
  • sůl

1. Nivu drobně nastrouhat a smíchat s jogurtem, přidat hořčici, česnek, opepřit, osolit, přidat petržel, pažitku.
2. Pokud je třeba pak zředit smetanou.

Vytisknout

OMÁČKA COLLBERT

  • 2 lžíce másla
  • ½  střední cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce hladké mouky
  • ½  hrnek suchého sherry
  • 1 hrnek zredukovaného telecího vývaru
  • 1 hrnek rozmixovaných oloupaných rajčat
  • 1 lžička sušeného estragonu
  • 1 stroužek česneku, rozdrtit
  • 1 lžička soli
  • ¼  lžičky pepře

1. V malém kastrolku rozehřát na malém ohni máslo, až začne bublat.
2. Přidat cibuli a smažit ,až začnou okraje hnědnout.
3. Přidat sherry a přivést k varu a zredukovat na polovinu.
5. Přidat rajčata, vařit asi 2 minuty
6. Přidat vývar, estragon, česnek, pepř, na malém ohni vařit 15 minut, nebo až omáčka začne  trochu váznout.
7. Přecedit, nechat trochu vychladnout, až je jen teplá, a vmíchat do holandské omáčky, přidat sůl, pokud je potřeba.

Holandská omáčka

  • 2 žloutky
  • 2 lžičky citrónové šťávy
  • 75 g rozehřátého másla
  • bílý pepř

Misku dát do jiné misky s horkou lázní, dno se nesmí dotýkat hladiny vody a míchat metlou žloutky, pak přidat po kapkách a pak
po lžičkách rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, pomalu a stále míchat, přidat sůl, pepř.

Doporučujeme