0,5 kg borůvek (i mražených)
2 lžíce cukru
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce maizeny
1 lžička drobně strouhané citrónové kůry
Všechny suroviny dát do kastrolu, promíchat.
Vařit 5 minut při mírné teplotě, často míchat.
Zakryté dát vychladit.
Autor portálu
je vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portál
má ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.
Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.
Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.
Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.
1 kg kompotovaných broskví, drobně nakrájet
120 g cukru
1 lžíce maizeny
šťáva z 1 citrónu
špetka soli
Všechny suroviny dát do kastrolu, promíchat, zahřívat při nízké teplotě, míchat, až se téměř zredukuje tekutina, odstavit z ohně.
Broskve rozmačkat vidličkou, zakryté dát vychladit.
250 g sýru smetanito
1 dcl smetany
1 lžíce másla
1 cibule, drobně nakrájet
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 pálivá paprička, odstranit semínka, drobně nakrájet
3 lžíce drobně krájené zelené petržele
0,5 dcl bílého vína (Rýnský ryzlink)
pepř
sůl
V kastrolu rozehřát máslo, přidat cibuli, když zesklovatí, přidat česnek, pepř.
Když česnek zavoní, přidat sýr, promíchat, přidat víno a na mírném ohni 5 minut provařit.
Přidat smetanu, pálivou papričku, provařit 5 minut.
Dochutit pepřem, solí.
Vhodné na: květák, brokolici, ale i na vařená a pečená libová masa.
1 kg jahod
120 g cukru
1 lžíce maizeny
šťáva z 1 citrónu
špetka soli
Všechny suroviny dát do kastrolu promíchat, zahřívat při nízké teplotě, míchat, až se téměř zredukuje tekutina, odstavit z ohně.
Jahody rozmačkat vidličkou, zakryté dát vychladit.
75 dkg odřezků ze zvěřiny
1 l zvěřinového nebo hovězího vývaru
2 dcl červeného vína (Svatovavřinecké)
1 lžíce octa
1 cibule, drobně nakrájet
2 mrkve, drobně nakrájet
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
1 bobkový list
½ lžičky tymiánu
10 zrnek pepře, rozmáčknout
1 zrnko jalovce, rozmáčknout
pepř
sůl
3 lžíce rostlinného oleje (ne olivový)
Ve větším kastrolu rozpálit olej, přidat nakrájené kousky masa, neustále míchat, smažit, až získají světle hnědou barvu, trvá až 15 i více minut.
Přidat cibuli, mrkev, bobkový list, tymián, smažit, až cibule začne žloutnout, míchat.
Přidat ocet, mouku, promíchat, přidat víno, téměř zredukovat.
Přidat vývar, jalovec, zredukovat na ½. Sbírat pěnu.
Šťávu scedit, vmíchat máslo.
Dochutit pepřem, solí.