• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

ZÁKLADNÍ SVĚTLÁ OMÁČKA

5 dkg hladké mouky
5 dkg másla
0,5 l vody
pepř
sůl
1. V kastrolu krátce opražit 5 dkg hladké mouky, přidat 5 dkg másla, míchat 2 minuty na mírném ohni.
2. Přidat 0,5 litru studené vody, promíchat, 1 hodinu vařit, pole potřeby přilévat vařící vodu k dosažení požadované hustoty
3. Ochutit pepřem a solí.

Vytisknout

ŽENEVSKÁ OMÁČKA

  • 4 dcl španělské omáčky
  • 1 lžíce másla
  • sardelové máslo (1 lžíce másla + 1 lžíce sardelové pasty)
  • 250 g žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
  • 5 zrnek celého pepře
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 1 lžíce drobně krájené zelené petržele
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat houby, pepř, dusit 5 minut.
2. Přidat víno, zredukovat na 1/3.
3. Vmíchat španělskou omáčku, vařit 5 minut.
4. Sundat z plotny, vmíchat sardelové máslo
6. Dochutit pepřem a solí.
K pečenému masu.

Vytisknout

PEPŘOVÁ OMÁČKA

  • 5 dcl španělské omáčky
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 1 malá cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička zeleného pepře
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, pepř, rozmarýn, smažit 2 minuty.
2. Přidat víno, zredukovat na 1/3.
4. Přidat španělskou omáčku, vařit 5 minut, ředit hovězím vývarem na požadovanou hodnotu.
5. Dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

ZVĚŘINOVÁ OMÁČKA

  • 5 dcl španělská omáčka
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla na smažení
  • 1 lžička másla
  • 200 g hříbků, nakrájet na plátky
  • 1 lžíce brusinkového džemu
  • 2 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • drobně strouhaná kůra z ½ pomeranče
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, osmažit.
2. Přidat houby, brusinkový džem, dusit 4 minuty, míchat.
3. Přidat víno, pomerančovou kůru, zredukovat na 1/3.
4. Přidat španělskou omáčku, vařit 5 minut.
5. Kastrol sundat z plotny, vmíchat 1 lžičku studeného másla.
6. Dochutit pepřem a solí.

Vytisknout

OMÁČKA MADEIRA

  • 4 dcl španělské omáčky
  • 1 lžíce másla
  • 250 g žampiónů, oloupat, nakrájet na plátky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 5 zrnek celého pepře
  • 1 drobně krájená cibule
  • 1 bobkový list
  • 2 zrnka nového koření
  • ¼ lžičky tymiánu
  • 1 dcl červeného vína (Modrý Portugal)
  • 2 dcl víno Madeira
  • pepř
  • sůl

1. V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli, smažit 2 minuty.
2. Přidat houby, dusit 5 minut, vyndat houby, položit na talíř.
3. Do kastrolu přidat tymián, bobkový list, pepř, promíchat.
4. Přidat červené víno, zredukovat na 1/3.
5. Přidat Madeiru, přivést k varu, vmíchat španělskou omáčku, houby, provařit.
6. Dochutit pepřem a solí.
K pečenému masu.

Doporučujeme