12 lžic rýže, propláchnout
1 cibule, drobně nakrájet
2 dcl bílého vína (Müller Thurgau, Pálava)
6 dcl drůbežího vývaru
2 stroužky česneku, drobně nakrájet
1 lžíce másla na osmažení cibule
1 lžíce másla na vmíchání do rizota
1 lžíce olivového oleje
šťáva z ½ citrónu
300 g parmazánu do rizota a na posypání
¼ lžičky rozmarýnu
¼ lžičky šalvěje
pepř
sůl
panenský olivový oleje na polití rizota
Ve větší pánvi rozpustit máslo, přidat olivový olej, cibuli pomalu osmažit, než začne měnit barvu, přidat česnek, přidat rýží, smažit až začne praskat.
Přidat víno, nechat téměř vyvařit, občas míchat. Přidat rozmarýn, šalvěj.
Postupně přilévat vývar po velkých sběračkách vývar, podle toho, jak se odvařuje.
Když je rýže vařená (cca 22 minut) odstavit z plotny. V rýži by mělo být tolik vývaru, aby byla kašovitá.
Rizoto přendat do mísy, vmíchat citrónovou šťávu, 1 lžíci másla, 2 lžíce parmezánu.
Prezentace: do středu talíře položit porci rizota, na rizoto položit 3 lístky kadeřavé petržele, kolem rizota přidat malé menší množství omáčky. Na stůl položit misku s parmezánem, postavit lahev panenského olivového oleje.
Víno: Chardonnay, pozdní sběr.
Omáčka kolem rizota
½ lžíce másla
½ cibule, drobně nakrájet
1 stroužek česneku, drobně nakrájet
¼ lžičky rozmarýnu
¼ lžičky šalvěje
1/dcl bílého vína
3 dcl silného hovězího vývaru
pepř
sůl
V kastrolu rozpustit máslo, přidat cibuli mírně osmažit, přidat rozmarýn, šalvěj.
Přidat česnek, když zavoní, přidat víno, téměř zredukovat.
Přidat vývar, zredukovat na ¾ dcl, scedit, musí vzniknout omáčka hustější konzistence.
Scedit, dochutit, pepřem, solí.