• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

GLAZOVANÉ KUŘE S MEDEM

  • kuřecí prsa nakrájet na menší kostky, nebo na plátky

Marináda

  • 3 stroužky česneku, rozmačkat
  • 1 lžička zázvoru
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 3 lžíce omáčky hoi-sin
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce octa
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • sádlo

Smíchat.

1. Maso dát do marinády, při pokojové teplotě na 3 hodiny, lépe déle.
2. Osmažit maso a podlít zbytkem marinády a míchat.
Víno: Svatovavřinecké.

Vytisknout

KUŘE SE SEZAMEM, CITRÓNEM A MEDEM

  • kuřecí prsa, nakrájet na tenké plátky
  • 7 černých hub
  • 1 cibule, nakrájet na silnější proužky

Marináda

  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 1 lžíce sádla

Omáčka

  • 3 lžíce citrónové šťávy
  • 0,5 dcl sherry nebo červeného dezertního vína
  • 2 lžíce medu
  • 1 dcl  kuřecího vývaru
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžička soli
  • pepř

K pečení

  • 2 lžíce sádla

1. Položky na marinádu smíchat s masem, nechat ležet půl hodiny, občas zamíchat.
2. Věci na omáčku promíchat.
3. Osmažit houby, dát do sítka okapat.
4. Po částech osmažit maso, dát do sítka okapat.
5. Maso vrátit do pánve, přidat houby, zalít omáčkou, provařit.
6. Na porce přidat plátky citronu.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr; Pálava, pozdní sběr.

Vytisknout

PEČENÉ KUŘE S MEDEM A SOLÍ PĚTI VŮNÍ

  • 1 kuře
  • 1 lžička pepře
  • 2 hvězdičky badyánu
  • ½ lžičky anýzu
  • 1 skořice (2,5 cm)
  • 2 lžičky soli
  • ½ citronu , nakrájet na plátky, vykrojit bílou dužinu
  • sádlo, rozehřát, na polévání kuřete
  • 1 lžička pepře
  • sůl

Omáčka na polití

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce octa (raději 1 lžíce octa a 1 lžíce citrónové šťávy)
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu (raději 1 lžička)
  • 1 hrnek vývaru

1. Do studené vody dát celý pepř, anýz, skořici, sůl a vařit 5 minut.
2. Do vařící vody dát celé kuře a vařit bez zakrytí pokličkou 10 minut.
3. Vyndat kuře osušit, injekční jehlou do masa napíchat omáčku na přelití a důkladně a několikrát touto omáčkou kuře přelít a v sítku nechat kuře 6 hodin proschnout.
4. Kuře dát pomalu péct v troubě rozehřáté na 160°C asi 2 hodiny, pravidelně polévat sádlem.
5. Upečené kuře nakrájet kousky 4 cm dlouhé.
Víno: Sauvignon, pozdní sběr.

Vytisknout

KUŘE S MEDEM

  • 1 kuře
  • 1 cibule
  • 2 plátky zázvoru
  • 1 lžíce dezertního vína
  • sádlo

Směs na ochucení

  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička dezertního vína
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Omáčka

  • ¼  vývaru
  • 2 lžičky chilli omáčky
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička dezertního vína
  • 1 lžička tmavé sójové omáčky
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

1. Do ½ l vody zázvor, cibuli, víno a vařit 5 minut. Pak vložit kuře a vařit 15 minut.
2. Kuře vyjmout, osušit a potřít směsí na ochucení a nechat hodinu ležet.
3. Kuře dát do trouby upéci, při 180°C 1 hodinu 20 minu, pak vykostit a rozdělit na logické díly.
4. Na sádle osmažit zázvor, pak přidat položky na omáčku a provařit.
5. Omáčkou polít rozdělené kuře.
Víno: Svatovavřinecké.

Vytisknout

ŠANTUNGSKÉ KUŘE

  • 1 kuře
  • 3 pláteky zázvoru, drobně nakrájet
  • 4  cibule, drobně nakrájet
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky koření pěti vůní
  • sádlo

Přísady

  • 1 lžíce tmavé sójové omáčky
  • 1 lžíce vína
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžíce olej

Dip

  • 1 lžíce česnek, drobně nakrájet
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce citrónové šťávy

1. Smíchat dip a nechat několik hodin ležet.
2. Kuře důkladně potřít směsí soli a koření pěti vůní a nechat nejméně 1 hodinu.
3. Kuře dát do trouby rozehřáté na 200°C a péct na sádle asi 30 minut a pak potřít směsí cibule a zázvoru.
4. Namíchat přísady a potřít tím kuře a injekční stříkačkou vpravit do masa.
5. Kuře dát na pařák a vařit v páře 30 minut.
6. Kuře vykostit a na talíři upravit kůží nahoru (pokud nebyla odstraněna) a posypat petrželí
7. Podávat s česnekovým dipem.

Doporučujeme