• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
sobota 19 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

SMAŽENÉ HOVĚZÍ S ČERVENOU A ZELENOU PAPRIKOU

250 nízkého roštěnce, nakrájet na velmi tenké plátky
1 zelená paprika, nakrájet na kousky
2 červené papriky, nakrájet na kousky
3 jarní cibulky, nakrájet na čtvrtky
1 lžička rozmačkaného česneku

Marináda
1 lžíce sójové omáčky
½ lžičky cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžíce stolního oleje
1 lžíce vody
Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat, přidat hovězí, promíchat, marinovat 1 hodinu.

Omáčka
½ lžičky sezamového oleje
1 lžička cukru
¼ lžičky soli
2 lžíce kvalitního rajského protlaku
½ lžičky kukuřičného škrobu
4 lžíce vývaru z hovězího
Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat.

Do woku nalít cca 3 dcl vody, přivést k varu, přidat marinované hovězí, uvařit téměř do měkka (maso je rychle uvařené). Maso vyndat do sítka.
Z vody, kde se maso vařilo, uchovat 4 lžíce, zbytek vylít.
Do woku nalít 2 lžíce oleje, přidat papriky, smažit 1 minutu, míchat, přidat cibulky, smažit další minutu, míchat, přendat do sítka.
Ve woku rozehřát 3 lžíce oleje, přidat hovězí, smažit 1 minutu, míchat, přidat zeleninu, omáčku, míchat 1 minutu.

Vytisknout

PLÁTKY Z KACHNY S BAMBUSOVÝMI VÝHONKY

350 g kachního masa, nakrájet na plátky
450 g bambusových výhonků (kedlubna nakrájená na tenké proužky)
1 bílek
20 g jarní cibule, drobně nakrájet
15 g zázvoru, drobně nastrouhat
2 lžíce červeného dezertního vína
2 lžičky tmavé sójové omáčky
špetka soli
½ lžičky sezamového oleje
½ lžičky cukru
½ lžičky soli
1 lžíce kukuřičného škrobu
stolní olej na smažení

V misce smíchat bílek se škrobem, vmíchat kachní maso.
Přidat sezamový olej, cukr, sójovou omáčku, pepř, špetku soli, promíchat.
Krátce povařit bambusové výhonky (kedlubnu), dát do sítka okapat.
Na pánvi rozehřát olej, osmažit plátky kachny, dát do sítka okapat, přendat do mísy.
Na pánev vložit bambusové výhonky (kedlubnu), osmažit, přendat do mísy.
Přidat sezam, jarní cibulku, zázvor, pepř, promíchat.

Vytisknout

KUŘECÍ KOSTKY S OŘECHY KEŠU

250 g masa z kuřecích stehen, nakrájet na kostičky 1,5 cm.
120 g kešu oříšků
½ okurky, odstranit dužinu, nakrájet na kostičky 1,5 cm
2 červené papriky, nakrájet na čtverečky 1,5 cm
50 g mrkve nakrájet na kostičky 1 cm
1 lžíce červeného dezertního vína
1 lžíce sójové omáčky
1 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička cukru
½ lžičky soli
olej na smažení

V míse smíchat víno a škrob, přidat maso, promíchat, marinovat 15 minut.
Na pánev dát 2 lžíce oleje, přidat ořechy, smažit, až velmi mírně zhnědnou, dát na talíř.
Na pánev přidat 2 lžíce oleje, přidat maso, osmažit, dát do sítka okapat.
Na pánev přidat mrkev, smažit ½ minuty, přidat papriku, smažit 1 minutu, přidat cibulku, smažit 1 minutu.
Přidat maso, víno, cukr, okurku, sůl, promíchat.
Přidat ořechy, promíchat.

Vytisknout

KANTONSKÁ KACHNA

1 kachna 1,5 kg
2 lžičky koření pěti vůní
2 lžičky soli
1 lžička drceného anýzu
1 lžička cukru
1 lžička sladového cukru
3 lžíce vody

Kachnu přelít vařící vodou, osušit.
Smíchat koření pěti vůní, anýz, sůl, cukr, touto směsí potřít vnitřek kachny.
Oba otvory kachny sešít.
5 lžic vody přivést k varu, ve které rozpustit sladový cukr, touto směsí potřít povrch kachny.
Kachnu pověsit na 4 hodiny na tmavém místě.
Do pekáče položit mřížku, na mřížku položit kachnu, vložit do trouby rozehřáté na 200°C, péct 15 minut, pak snížit na 190°C, péct 55 minut.
Kachnu nechat vychladnout, nakrájet na plátky.

Vytisknout

KUŘECÍ KŘIDÉLKA SŮL A PEPŘ

800 g kuřecích křidélek
2 lžičky drobně strouhaného zázvoru
1 lžíce jarní cibulky, drobně nakrájet
1 lžíce červeného dezertního vína
4 lžičky pepře
2 lžičky soli
1 dcl stolního oleje

Do mísy vložit jarní cibulku, zázvor, dezertní víno, sůl, promíchat.
Do mísy přidat křidélka, promíchat, marinovat 20 minut.
V pánvi rozehřát olej, přidat křidélka, osmažit, až jsou křupavá.
Křidélka dát do sítka okapat, rozprostřít na talíř, posypat pepřem.

Doporučujeme