• O portálu

    Autor portáluje vyučený kuchař. V období svého dlouholetého pobytu v zahraničí studoval přípravu arabských a čínských jídel u tamních mistrů. Po návratu se detailně obeznámil s produkcí moravských vín, přičemž bílá vína moravských pěstitelů považuje za absolutní světovou špičku. Má názor, že vaření je tvůrčí činnost, kde je však nutné dodržovat určitá, byť jednoduchá, pravidla. Portálmá ambice seznámit zájemce s těmito pravidly.

    Na portálunaleznete recepty na přípravu klasických českých jídel s použitím klasických surovin, kam nepochybně patří vepřové sádlo nebo jíška. Jsou zde i pokrmy z arabské, čínské, italské, maďarské, řecké kuchyně a další. Francouzská kuchyně není výslovně uváděna, ale její technologické postupy se prolínají do různých jídel, zejména omáček.

    Recepty jsou shromažďovány od roku 1982 a všechny, které jsou na portálupředkládány, byly vyzkoušeny. Naprostá většina receptů je upravena nebo doplněna. Jednak aby byla vylepšena chuť pokrmů, ale také proto, aby nebyla narušena případná autorská práva. Ne všechny recepty však bylo možné upravit, protože by byla narušena originalita chuti pokrmu. To platí především o české klasice. Klasické české bramborové pokrmy mají jasně daný technologický postup. To samé platí ohledně přípravy knedlíků a typických českých koláčů a buchet. A pokud chceme tyto tradiční technologické postupy zachovat i pro budoucnost, není prostor pro přílišnou kreativitu. Jen minimální zásahy byly možné u čínských pokrmů, neboť u čínských pokrmů je velmi důležité dodržovat předepsané postupy a váhová množství jednotlivých ingrediencí. Jen tak předložíte na stejný stůl 10 čínských předkrmů a 20 čínských jídel a každé z nich bude mít svoji originální a jedinečnou chuť.  

    Dovoluji si předložit vám jedno doporučení. Vždy vařte podle předpisu. Všechny suroviny si připravte předem v příslušném množství do jednotlivých misek. Na nic nezapomenete, vaření vám půjde od ruky a vždy dosáhnete požadovaného chuťového i estetického výsledku.

Co je Chef's?
neděle 20 dub 2025
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Vytisknout

KANTONSKÉ JARNÍ ZÁVITKY

  • 12 archů jedlého papíru, balit nejméně do dvou a potírat olejem, aby se nelepily a nepřipékaly
  • 125 g vepřového, drobně nakrájet
  • 90 g jarních závitků
  • 2 černé houby, nakrájet
  • ½ lžičky pažitky, drobně nakrájet
  • ½ lžičky kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce oleje

Omáčka

  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky tmavé sójové omáčky
  • ½ lžičky světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce vývaru
  • 1 lžíce oleje
  • ½ lžičky sezamového oleje
  • ½ lžičky bílého pepře

1. Maso posypat kukuřičným škrobem a nechat chvíli ležet.
2. V rozpáleném woku osmažit maso, přidat výhonky a houby.
3. Po dvou minutách přidat věci na omáčku.
4. Když se tekutina odpaří přidat pažitku.
5. Směs dát na talíř, aby vychladla.
6. Balit směs do jednotlivých papírů, konce namočit do vody s rozpuštěnou kukuřičným škrobem
7. Osmažit závitky na rozpáleném oleji, obrátit max. dvakrát.

Doporučujeme