- králičí zadek, prošpikovat
- 50 g špeku
- 2 lžíce másla
- 1 lžička cukru
- ¼ l kysané smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1/8 celere, drobně nakrájet
- ½ lžičky šalvěje
- ½ lžičky zázvoru
- 4 zrnka celého pepře
- 2 zrnka nového koření
- 1 bobkový list
- 0,5 l vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
- 2 plátky citrónu
- pepř
- sůl
Nálev
- 2 dcl bílého vína
- voda
- 2 cibule, drobně nakrájet
- 1 petržel, drobně nakrájet
- 1 mrkev, drobně nakrájet
- 1/8 celer, drobně nakrájet
- 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
- 4 zrnka celého pepře
- 2 bobkové listy
- 1 lžička šalvěje
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička cukru
- 1 lžíce plnotučné hořčice
Uvařit, nechat vychladnout, nalít do kastrolu na maso. Marinovat 24 hodin.
1. V tlakovém hrnci rozpustit 1 lžíci másla, maso osolit, opepřit, osmažit, vyndat na talíř.
2. Do tlakového hrnce přidat cukr, nechat zkaramelizovat.
3. Přidat 1 lžíci másla, přidat mrkev, celer, petržel, osmažit.
4. Přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, přidat koření, citrón, maso, osolit.
5. Dusit 30 minut.
6. Do pekáče dát alobal, přidat výpek z pánve, obsah tlakového hrnce, dát 10 minut zapéct při 180°C.
7. Vyndat maso, bobkový list, zrnka koření, šťávu propasírovat, vmíchat smetanu, prohřát.
8. Ochutit pepřem, solí.
Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.