Vytisknout

ÚHOŘ MARINOVANÝ V OMÁČCE

1 úhoř, stáhnout, rozdělit na porce
2 lžíce másla
1 ½ lžíce hladké mouky
pepř
sůl

Jednotlivé porce úhoře opepřit, osolit, obalit v mouce.
Na pánvi rozpustit máslo, porce úhoře stejnoměrně osmažit. Bude trvat cca 8 minut, podle velikosti ryby.
Porce vyjmout, uložit do hlubší porcelánové, nebo skleněné mísy, přikrýt.
Výpek na pánvi zředit teplou vodou, 2 – 3 lžíce, provařit a vmíchat do hotové omáčky.
Nebo.
Výpek na pánvi zředit ½ dcl bílého vína (Ryzlink rýnský), zredukovat na polovinu a vmíchat do hotové omáčky.

Omáčka
100 g majonézy
100 g bílého jogurtu
1 větší cibule, drobně nakrájet, propláchnout studenou vodou
drobně strouhaná kůra z ½ citrónu
šťáva z ½ citrónu
1 nakládaná okurka, drobně nakrájet
1 lžíce kaparů, drobně nakrájet
1 menší hrst zelené petržele, drobně nakrájet
špetka cukru
pepř
sůl

Všechny suroviny, kromě citrónové šťávy, pepře, soli, vložit do misky a smíchat.
Přidat zředěný výpek z pánve, ochutit citrónovou šťávou, pepřem, solí.

Omáčkou přelít smaženého úhoře, nechat proležet v ledničce 2 – 3 hodiny.
Příloha: bílé pečivo
Víno:  Ryzlink rýnský, pozdní sběr; Rulandské bílé, kabinet.