Vytisknout

TRESKA V BAZALKOVÉ OMÁČCE

4 filety z tresky
½  hrsti listů bazalky
½ dcl bílého vína (Pálava, Müller Thurgau)
3 dcl rybího vývaru
pepř
sůl

Omáčka
1 cibule, drobně nakrájet
1 malá mrkev, drobně nakrájet
5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
2 lžíce kvalitního protlaku
několik lístků bazalky
2 dcl rybího vývar
½ lžičky cukru
1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
kysaná smetana

Filety opepřit, osolit.
Ze dvou vrstev alobalu vytvořit podélnou misku, vložit filety, přidat bazalku, zalít vínem, alobal uzavřít.
Do kastrolu dát rybí vývar, pařák, na pařák položit alobal, vařit v páře cca 15 minut.
Ve větším kastrole rozehřát máslo, olivový olej, přidat mrkev, smažit 2 minuty, míchat, přidat cibuli, smažit 4 minuty, míchat.
Přidat rajčata, rajský protlak, cukr, vývar, citrónovou šťávu, míchat, dusit 10 minut, rozmixovat, znovu prohřát, dochutit pepřem, solí.
Příloha: osmažené plátky veky.
Prezentace: na talíř položit dva filety z tresky, přelít omáčkou, přidat 1 lžíci smetany, dva lístky bazalky.
Víno: Müller Thurgau