Vytisknout

DUŠENÁ RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PLEC NA RAJČATECH

  • 1,2 kg vepřové plece, nakrájet na kostky 2,5x2,5 cm, opepřit, osolit
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 5 cm pórku, nakrájet na kolečka
  • 5 rajčat, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • 3 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 sušená chilli paprička
  • 4 zrnka pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička provensálského koření
  • 1 lžička cukru
  • 1 dcl bílého vína
  • 3 dcl drůbežího vývaru
  • 5 dkg špeku, drobně nakrájet
  • 1 lžíce másla
  • přepuštěné máslo na smažení masa
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozehřát přepuštěné máslo, prudce osmažit maso, dát do mísy stranou.
2. V hrnci mírně zkaramelizovat cukr, přidat špek, máslo, cibuli, míchat, 5 minut smažit.
4. Po 3 minutách smažení cibule přidat pórek.
5. Na dně kastrolu uprostřed udělat místo, na místo vložit lžičku másla a česnek, když česnek zavoní, základ promíchat.
6. Přidat tymián, provensálské koření, pepř, chilli papričku.
7. Přidat víno, zredukovat.
8. Přidat rajčata, dusit 5 minut, míchat.
8. Přidat maso i s vyteklou šťávou.
10. Dusit do měkka. (V tlakovém hrnci 30 minut.) Ochutit pepřem, solí. 
Příloha: penne, rýže, šťouchané brambory.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.