Vytisknout

RAKOVNICKÁ VEPŘOVÁ PLEC DUŠENÁ NA VÍNĚ

  • 1,2 kg vepřové plece, nakrájet na kostky 3x3 cm, osolit, opeřit
  • 5 dkg špeku, nakrájet na kostičky
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 2 střední mrkve, očistit, nakrájet na špalíčky
  • 12 cm pórku, nakrájet na silnější proužky, délka 4 cm
  • 1 sušená chilli paprička
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1½  lžíce hladké mouky
  • sádlo na smažení
  • 1 lžička cukru
  • 1 dcl červeného vína
  • 2 dcl drůbežího vývaru
  • 1 lžička šalvěje
  • 4 zrnka pepře
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit sádlo, prudce osmažit maso, dát do mísy stranou.
2. Do pánve přidat mouku, udělat jíšku, zředit vývarem.
3. V hrnci mírně zkaramelizovat cukr, přidat špek, sádlo, cibuli, míchat, 10 minut smažit.
4. Po 5 minutách smažení cibule přidat mrkev, po 8 minutách smažení cibule přidat pórek.
5. Na dně kastrolu uprostřed udělat místo, na místo vložit lžičku sádla a česnek, když česnek zavoní, základ promíchat.
6. Přidat rozmarýn, provensálské koření, šalvěj, pepř, chilli papričku.
7. Přidat maso i s vyteklou šťávou, téměř vydusit.
8. Přidat víno, téměř zredukovat.
9. Přidat zředěnou jíšku, případně doplnit vývarem.
10. Dusit do měkka. V tlakovém hrnci 30 minut. Ochutit pepřem, solí. 
Příloha: rýže, šťouchané brambory.
Víno: Neuburgské, pozdní sběr.