Vytisknout

VEPŘOVÁ ŽEBRA

1,5 kg vepřových žeber
1 lžíce sádla
1 cibule drobně, nakrájet
½ pórku, nakrájet na kolečka
2 dcl červeného dezertního vína
4 dcl drůbežího vývaru
pepř
sůl

Marináda
5 stroužky česneku, rozmačkat
2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička chilli
2 lžičky drceného anýzu
4 lžíce medu
4 lžíce sójové omáčky
2 badyány
6 zrnek pepře
1 lžíce octa
Všechny suroviny vložit do mísy, promíchat.

V pekáči rozehřát sádlo, přidat žebra, opepřit, osolit, osmažit z obou stran, vyndat, dát stranou.
Do pekáče dát cibuli, pórek, krátce osmažit, vrátit žebra, zalít marinádou, promíchat.
Do pekáče přidat víno, vývar, přivést k varu.
Pekáč vložit do trouby rozehřáté na 180°C, péct 35 minut.
Žebra obrátit, péct dalších 35 minut. Žebra občas přelévat marinádou.
Pekáč postavit na plotnu, omáčku i s žebry, omáčku mírně zredukovat.
Příloha: kvalitní chleba (ne s kyselým kváskem)
Víno: Zweigeltrebe, kabinet.