Vytisknout

KRÁLÍK NA SMETANĚ

  • králičí zadek, prošpikovat
  • 50 g špeku
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička cukru
  • ¼ l kysané smetany
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1/8 celere, drobně nakrájet
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky zázvoru
  • 4 zrnka celého pepře
  • 2 zrnka nového koření
  • 1 bobkový list
  • 0,5 l vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
  • 2 plátky citrónu
  • pepř
  • sůl

Nálev

  • 2 dcl bílého vína
  • voda
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • 1 petržel, drobně nakrájet
  • 1 mrkev, drobně nakrájet
  • 1/8 celer, drobně nakrájet
  • 1 stroužek česneku, drobně nakrájet
  • 4 zrnka celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička šalvěje
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice

Uvařit, nechat vychladnout, nalít do kastrolu na maso. Marinovat 24 hodin.

1. V tlakovém hrnci rozpustit 1 lžíci másla, maso osolit, opepřit, osmažit, vyndat na talíř.
2. Do tlakového hrnce přidat cukr, nechat zkaramelizovat.
3. Přidat 1 lžíci másla, přidat mrkev, celer, petržel, osmažit.
4. Přidat mouku, promíchat, zředit vývarem, přidat koření, citrón, maso, osolit.
5. Dusit 30 minut.
6. Do pekáče dát alobal, přidat výpek z pánve, obsah tlakového hrnce, dát 10 minut zapéct při 180°C.
7. Vyndat maso, bobkový list, zrnka koření, šťávu propasírovat, vmíchat smetanu, prohřát.
8. Ochutit pepřem, solí.
Příloha: kynutý knedlík.
Víno: Rulandské šedé, pozdní sběr.