Vytisknout

KRÁLÍK RAKOVNICKÉHO PŘEVOZNÍKA

  • králík, rozdělit na logické díly
  • 50 g špeku, drobně nakrájet
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 0,5 l vývaru z hlavy, krku, dolních částí běhů, kořenové zeleniny, cibule
  • 50 g hrozinek
  • 3 cibule, drobně nakrájet
  • 3 mrkve, drobně nakrájet
  • 2 hrsti petržele, hrubě nakrájet
  • 3 stroužky česneku, hrubě nakrájet
  • 4 stonky celerové natě, nakrájet na 2 cm kousky
  • 4 rajčata, oloupat, odstranit bílou dužinu, drobně nakrájet
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky šalvěje
  • ½ lžičky saturejky
  • 1 bobkový list
  • 4 zrnka pepře
  • pepř
  • sůl

1. Na pánvi rozpustit 1 lžíci másla, přidat špek, osolené a opepřené maso, osmažit, maso přendat do kastrolu.
2. Do pánve přidat cukr, zkaramelizovat, přidat mrkev, osmažit, přidat cibuli, osmažit, vmíchat, rozmarýn, šalvěj, saturejku, obsah pánve přidat do kastrolu k masu.
3. Do pánve přidat 1 lžíci másla, rozpustit, přidat mouku, udělat jíšku, zředit vývarem, provařit, přidat do kastrolu.
4. Do kastrolu přidat celerovou nať, rajčata, pomalu dusit, cca 1,5 hodiny, až jde maso od kosti.
Příloha: bílé pečivo.
Víno: Muškát moravský.