Vytisknout

KRÁLÍK DUŠENÝ NA VÍNĚ S BRAMBOROVÝMI NOKY

  • přední běhy a předek nakrájet na kusy
  • olivový olej
  • máslo
  • hladká mouka
  • žampióny, nakrájet na čtvrtky
  • 1 cibule, drobně nakrájet
  • 2 stroužky česneku, nakrájet na plátky
  • 1 mrkev, nakrájet na kostičky
  • 1/8 celere, nakrájet na kostičky
  • 50 g špeku, nakrájet na kostičky
  • ½ lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky provensálského koření
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

Nálev

  • bílé víno
  • voda
  • 2 cibule, drobně nakrájet
  • mrkev, drobně nakrájet
  • 2 lžičky petržele
  • ½ lžičky rozmarýn
  • ½ lžičky oregána
  • bobkový list
  • 3 stroužky česneku, drobně nakrájet

Uvařit, nalít na maso. Marinovat 4 hodiny.
 
1. Maso osušit, osolit, opepřit, posypat hladkou moukou.
2. Maso opéct na pekáči na másle a olivovém olej.
3. V tlakovém hrnci osmažit na špeku mrkev, celer cibuli, česnek, zaprášit moukou, zředit vývarem přidat rozmarýn, bobkový list. Dusit v tlakovém hrnci cca 30 minut.
4. Do výpeku na pánvi přidat omáčku z tlakového hrnce, provařit, ochutit solí a peřem, odstavit z plotny, přidat máslo.

Noky bramborové (3 osoby)

  • 0,5 kg brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 100 g strouhaného sýra, nejlépe čedar
  • - sůl
  • bílý pepř
  • muškátový květ
  • 120 g másla
  • sůl

1. Uvařit brambory, oloupat a umlít.
2. Do umletých brambor přidat moukou, vejce, sýr, máslo, muškátový květ a udělat těsto.
3. Vyválet válec 2 cm v průměru a krájet kousky 3 cm.
4. Házet do vařící vody, míchat, když vyplavou (1 minuta), jsou vařené.
Víno: Tramín.