Vytisknout

TOKÁNY [tokáň]

  • 500 g hovězího předního, nakrájet na ploché kousky 3 x 0,5 cm, osolit, opepřit
  • 130 g uzené debrecínské klobásy, oloupat, nakrájet na tenká kolečka
  • 50 g špeku, nakrájet na tenké proužky
  • 2 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 1 větší rajče, oloupat, odstranit bílou dužinu, nakrájet na proužky
  • 1 větší zelená paprika, nakrájet na proužky
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 stroužky česneku, rozmačkat
  • 3 dcl hovězího vývaru
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • pepř
  • sůl

1. V tlakovém hrnci rozehřát sádlo, přidat slaninu, cibuli, smažit, až cibule začne mírně hnědnout, přidat 1 dcl vývaru, rajský protlak, vařit 3 minuty.
2. Přidat maso, dolít vývar, zakrýt tlakový hrnec, dusit 25 minut.
3. Na pánvi rozpustit trochu sádla, přidat debrecínskou klobásu, zelenou papriku, krátce osmažit, přidat rajče, krátce podusit.
4. Směs s debrecínskou klobásou vmíchat k dušenému masu a ještě 5 minut provařit.
Příloha: vařené brambory, rýže.
Víno: Svatovavřinecké.